Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Holhoava, epärehellinen tasa-arvo

  • Léon Bazille Perrault “A Mother With Her Sleeping Child,” via Wikimedia Commons
    Léon Bazille Perrault “A Mother With Her Sleeping Child,” via Wikimedia Commons

Heipä hei, lukijat!

Seuraavia eduskuntavaaleja varten on eri puolilla lähdetty kasaamaan uutta perhepakettia (liittyy lasten hoitoon ja vanhemman/vanhempien työssäkäyntiin) koska vanhaa[1] ei syystä tai toisesta uskallettu toteuttaa. Väitän, että hanke on sekä holhoava että suuresti epärehellinen, joskaan ei ehkä loputtoman hölmö. 

Epärehellinen se on siksi, että vaikka juhlallisesti puhutaan tasa-arvosta niin talouskasvuinnokkaita ei oikeasti kiinnosta saada isiä kotiin, vaan äidit pitää saada töihin. Tällä hetkellä perheen kotihoidon tuesta nauttii 97% todennäköisyydellä nainen, ja tavoitteena ei todellakaan ole vähentää miesten työntekoa (hei, sehän vissiin jopa alentaisi bkt:ta!) vaan radikaalisti lyhentää kotihoitoa, jotta työtä tehtäisiin sekä äitien että isien toimesta nykyistä enemmän. 

Holhoava se on siksi, että vanhemman tai vanhempien puolesta ensin sanellaan, miten tasa-arvo määritellään, ja sitten pakotetaan noudattamaan tätä määritelmää. Mitä jos oman lapsen kanssa kotona oleminen onkin yhdelle ihmiselle arvokkaampaa kuin se viimeinen rutistus urakehitykseen ja palkkakuittiin? Voiko tasa-arvoa lyödä tällä tavalla lukkoon ellei oteta huomioon, että ihmiset arvottavat asioita aika lailla henkilökohtaisesti ja eri tavalla? Voiko rehellisesti holhota ihmisiä oman määritelmän mukaiseen tasa-arvoon, vaikka ihmiset itse ovat asiasta melko lailla eri mieltä[2]?

Miksi asia itsessään ei ole aivan hölmö, niin siksi, että:

a) Kansantalouden kannalta olisi tosiaan parempi patistaa ihmisiä töihin sen sijaan, että jäävät kotiin hoitamaan lapsiaan[3]. Lapset voivat keskimäärin tosi hyvin myös päiväkodeissa ja valtion talous tarvitsee lisää käsiä. Hyvä syy, kertokaa se rehellisesti. 

b) Nykyisessä kulttuurissa jotkut naiset juuttuvat kotihoidon tuen johdosta koteihinsa, vaikka haluaisivat muuta. Kotihoidon tuen lyhentäminen vähentäisi tätä.

c) Nykyisessä kulttuurissa lähes "itsestään selvä" valinta on, että isä jatkaa töissä ja äiti pysyy kotona. Jos näin vapaasti halutaan, niin hyvä juttu - isät ovat tässä minun arvojeni mukaan häviöllä, eivät äidit. Ellei, niin lakimuutos voi antaa aihetta kriittiseen itsetutkiskeluun ja uusiin valintoihin. 

 

[1] YLE: Hallituksen perhepaketti jämähti – ei anneta eduskunnalle

http://yle.fi/uutiset/hallituksen_perhepaketti_jamahti__ei_anneta_edusku...

[2] THL: Pienten lasten vanhemmat eivät kannata kotihoidon tuen jakamista

http://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/pe...

[3] Tuomas Kososen väitös: Lasten kotihoidontuen määrä vaikuttaa työllistymispäätöksiin

http://www.vatt.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/news_3190_id/245

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat