Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Maahanmuuttajan ei tarvitse osata suomea

  • Radikaalit teknologiat, Suomen tulevaisuus
    Radikaalit teknologiat, Suomen tulevaisuus

Perussuomalainen maahanmuuttokriittinen siipi yrittää parhaansa, jotta maahanmuutosta tulisi relevantti teema kevään eduskuntavaaleihin. Ei siinä mitään. Saa Suomea yrittää viedä viime vuosisadalle yhtä paljon kuin saa olla äänestämättä tätä taloudellisestikin pöljää ideaa.

Se kuitenkin harmittaa, että useat muutkin merkittävät puoleet ovat lähes yhtä pihalla. Maailma muuttuu ympärillä - paljolti juuri teknologisen kehityksen myötä-, mutta yhä ollaan jumissa nykyiseen, ja samalla pelottavan sokeita kaikkeen tulevaan, eli ihan kohta todelliseen.

Fiksut kansanedustajiksi pyrkivät:

Selatkaa läpi Risto Linturin, Osmo Kuusen ja Toni Ahlqvistin tekemää tutkimusta tärkeimmistä radikaaleista teknologisista ratkaisuista, jotka tulevat vaikuttamaan Suomeen ja suomalaisiin toimintatapoihin tästä eteenpäin. Miettikää, millä toimilla Suomessa voitaisiin päästä kehityksen aallolle sen sijaan, että jäädään vain odottamaan kylmää suolaista vettä niskaan.

Lähi- ja kaukomenneisyydessä elävät maahanmuuttokriitikot: 

Tulevaisuudentutkija Ray Kurzweil, joka on kuuluisa paikkaansa pitävistä ennusteistaan, kertoo, että kohtapapuolin muutaman tuhannen taalan tietokone osaa prosessoida yhtä paljon kuin ihmisaivot. 15 vuoden päästä tietokoneesta tulee niin etevä tulkki, että käytännön elämässä ei tarvitse osata kuin yhtä kieltä. Nykyisen Suomen säilyttämiseksi teidän ei enää kannata pyrkiä eduskuntaan. Rakentakaa mieluummin museoita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Veijo Ylä-notko

Kuva on kuin miettisi seuraavaa shakki siirtoa, turinassa ei paljoakaan järkeä.
Paljonko haluat suåmeen väkeä ? ja Miksi?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Eipä minulla ole mitään erityisiä haluja ja tahtoja sen suhteen, paljonko Suomessa pitäisi olla väkeä. Toivoisin vain, ettei liika osa uusista kansanedustajista miettisi vain tulonsiirtoja väestön sisällä, tai lainaksi elämistä ulkoisten rahoittajien talutushihnassa, vaan keksisivättahtoisivat rakentaa teknologiaan kivasti suhtautuvan edelläkävijämaan.

Veijo Ylä-notko

"Perussuomalainen maahanmuuttokriittinen siipi yrittää parhaansa, jotta maahanmuutosta tulisi relevantti teema kevään eduskuntavaaleihin. Ei siinä mitään. Saa Suomea yrittää viedä viime vuosisadalle yhtä paljon kuin saa olla äänestämättä tätä taloudellisestikin pöljää ideaa."

Kun suuret ikäluokat ovat jo pääosin eläkkeellä, mitä viime vuosisadalle viemistä väestömäärän hillitsemisessä on?
Globaalisti väestön siirroilla ei ratkaista mitään.
"siirrettävien" on vähennettävä määränsä ihan itse. Heitä 2-3 miljardia.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Väestömäärää voi hillitä tekemällä ehkäisemisen kulttuurista luonnollisempi osa seksiä. Jos sillä teemalla meinaa ruveta rakentamaan globaalia maailmaa ja teknologian kehitystä ymmärtävää talouspolitiikkaa, niin voi kyl olla hankalaa.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Maahanmuuttaja syrjäytyy,marginalisoituu ellei opi suomea. Sama koskee muitakin vähemmistöjä Suomessa.

Tervetuloa Suomeen omasta puolestani kyllä tänne mahtuu.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

No näin on tällä hetkellä! Yritin tämän kirjoituksen otsikon avulla luoda aasinsiltaa siihen todellisuuteen, että 15-20 vuoden kuluttua teknologialla on voitu ratkaista aika paljon kommunikaatioon liittyviä haasteita vaikkei osaisikaan mitään yhteistä kieltä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kouluruotsia vastustetaan usein mm sillä perusteella ettei Ruotsissa ja ruotsia äidinkielenään puhuvien kanssa tarvi osata ruotsia; englanti riittää.

Nähdäkseni samalla logiikalla sen englannin pitäisi riittää myös Suomessa ja äidinkielenään suomea puhuvien kanssa.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Aivan! Suomessa osataan hyvin puhua englantia, joten moneen työhön/paikkaan pitäisi riittää sen osaaminen, vaan eipäs riitä todellisessa elämässä.

Mutta viitaten tämän kirjoituksen aiheeseen: mitä jos 15 vuoden päästä ja uudella tekniikalla ei tarvitsekaan osata puhua yhteistä kieltä? Jo nyt löytyy älypuhelimille tulkkausohjelmia, jotka kuuntelevat yhdellä kielellä, kääntävät ja puhuvat itse koneellisesti toisella kiellelä.

Kansanedustajien, tai vähintään puolueiden pitäisi teknologisessa mielessä pystyä katsomaan vähän enemmän tulevaisuuteen kuin mitä nyt katsovat.

Juha Kuittinen

Itse asiassa englanti voitaisiin valita maailmankieleksi.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Voi olla pientä poliittista vastustusta tehdä virallinen valinta :)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Ihme ettei PS ole ottanut tätä vaalien alla puheeksi, kun pj on kuitenkin omasta pesästä, joten luulisi ettei vakan alla ole kynttilä piilotellut. Mainitsinpa vain kun kerran blogissakin ko. porukasta puhutaan.

Vähän tästä raportista tulee mieleen Boylen lista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Olen opiskellut englanniksi porukassa, jossa puhuttiin viroa, saksaa, portugalia, norjaa, ruotsia ja suomea äidinkielinä. Täytyy sanoa, että vaikka yhteisten ammatillisten juttujen kanssa oltiin tekemisissä, niin välillä toisen todellisen, syvemmän tarkoitusperän ymmärtäminen oli vaikeaa. Muistan, että oli raskasta olla sellaisessa olossa, että tajuskohan-ne-oikeesti? Teknisesti kaikkien kielitaito oli siihen substanssiin riittävä. Puheviestintä työyhteisössäkin on kuitenkin paljon muutakin kuin tiukasti työhön liittyvien asiasisältöjen välittämistä. Harvalla vieraan kielen taito on niin korkealla tasolla, että sillä voi toimia kaikilla samoilla tasoilla kuin äidinkielellä.
Kielellä luodaan yhteyksiä, otetaan ja näytetään omaa tilaa, annetaan sitä toiselle, innostetaan, torjutaan, näytetään välittämistä, kannetaan omaa kulttuuria, kaikkia sen konventioita - ja murretaan niitä jne.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

No näin on! Tekniikan kehitys on vain niin jotenkin hämärän nopeaa, että minusta olisi hyvä jotenkin havahtua siihen, että kun seuraava eduskunta, joka valmistelee ja tekee lakeja vaikkapas 10-20 vuoden perspektiivillä, menee vaihtoon, niin silloin voi 10 vuoden sisällä olla sellainen tilanne, että kone aivan oikeasti ja erinomaisesti ratkaisee kommunikaatio-ongelmat. Vaikka puhuisi samaakin kieltä! Olisihan sekin hienoa, jos kone ilmoittaisi hyvissä kohdissa: "Älä luokkaannu, ei hän sanonut sitä sarkastisesti". :)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Otsikoita tänään/eilen:

Minä olen Charlie -näyttely jouduttiin sulkemaan jo kolmannen kerran
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1424667310042

Terroristien jahtaama pilapiirtäjä Lars Vilks elää piilossa yksinäisenä ja katkerana
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1424429849299

Mitenpä ajattelit ratkaista teknologialla nämä? Tai miten ylipäätään ratkaista?

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen
Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jaa, kuule. Voisi tuohon kysymykseen suoraan varmaan jotain vastatakin, mutta nyt vastaan kierosti: jos tiedossa on, että 5 vuoden päästä keksitään tietokone, pitäisikö seuraavan eduskunnan miettiä, miten tämä pitäisi ottaa huomioon poliittisissa ohjelmissa ja tavoitteissa vai keskittyä siihen, miten saataisiin kansalle enemmän laskutauluja?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Toki kaikki tieto pitäisi ottaa nyt huomioon, eikä tehdä mitään peruuttamattomia virheitä, mitkä voitaisiin välttää.

Eikä se tarkoita etteikö molempia asioita voisi tehdä samaan aikaan (laskutauluja nyt).

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #21
Kari Ahveninen

Jaa-a, kaikki eivät jaa Mikaelin visiota maailmasta, mutta ei taida olla siihen Mikaelilla myöskään mitään vastausta?

Se on hienoa olla vastaanottavainen, mutta sitten pitää ottaa vastaan ihan kaikki, myös ikävät puolet.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jeps. Ja siihen liittyen: ei minulla ole mitään ruusuista kuvaa kaikkien maailman ihmisten rakkaudellisesta kohtaamisesta. Paljon haasteita ja ongelmia on.

Kari Ahveninen

Tarkoitatko siis että suomen kieli ja koko suomi joutaa kadota maailmankartalta? Tosin siinä menisi samalla myös ruotsi...

Poistaa kaikki kulttuurilliset nyanssit kaikista maanosista?

aika veikko. Kyllä tylsää maailmaa haluat.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Enpä usko, että näin tulee käymään. Ei ainakaan lähimmän 15-20 vuoden aikana todellakaan :).

Kulttuuriset nyanssit pysyvät nekin. Eiväthän syntyperäiset suomalaiset ole mitenkään kultuurisesti homogenisia hekään/mekään.

Paljon tulee olemaan konfliktia ja yhteensovittamista. Paljon omaa tulee toivottavasti jäämään.

Kalevi koskinen

Tarkoitatko että,ruotsalaisuutta ihailevat, ovat jotenkin älyllisesti korkeammalla
tasolla kuin eurooppalaistuneet aitosuomalaiset.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Ei olisi tullut mieleenkään tarkoittaa noin.

Jukka Mäkinen

Tuohan on hienoa. Koska 15 vuoden päästä tietokone tulkkaa kaikki kielet, voidaan pakkoruotsi lopettaa saman tien. Kun nyt kouluun astuvat aikanaan valmistuvat, ei ruotsinkielen taidosta ole mitään hyötyä.
Englantia sen sijaan aina tarvitaan jotta ihmiset ymmärtäisivät mitä rokkilaulajat laulavat. Tyyliin :"A wop bop a loop bop a wop BAM BOOM." Tietsikka menee solmuun.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jep. Pakollisen ruotsin kielen opiskelemisen puolesta en ole. BOOM.

Toimituksen poiminnat