Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Iltapäivä Rosengårdissa

 • Ilman tätä kuvaa kukaan ei usko, että kävimme
  Ilman tätä kuvaa kukaan ei usko, että kävimme
 • Cheeseburgare (Juustohampurilainen) 10 kr
  Cheeseburgare (Juustohampurilainen) 10 kr
 • Kaunista pihataidetta
  Kaunista pihataidetta
 • Kaikki auttavat siistinä pitämisessä!
  Kaikki auttavat siistinä pitämisessä!

Vietimme tänään perheen kanssa iltapäivää Malmön Rosengårdissa.

Kävimme kuuluisassa Rosengård Centrum -ostoskeskuksessa ostamassa pienemmälle lapselle kuivat vaihtovaatteet (vesipullon kanssa oli käynyt autossa "vahinko"). Söimme erinomaista buffetlounasta lähellä olevassa Kitchen King -ravintolassa, ja kiertelimme sen jälkeen kaupunginosan katuja ja paikkoja saadaksemme jotain kosketusta siihen, minkälaisesta paikasta mahtaa olla kyse. 

Vähän hölmöltä se rupesi jossain vaiheessa tuntumaan.

Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Rosengård näytti ja tuntui ihan samalta kuin kaikki muut ruotsalaiset asuinalueet, joissa olen käynyt. Tilastojen valossa Rosengård on mitä rauhallisin paikka (mm. Malmön keskusta on paljon levottomampi, ja miltei koko Tukholma samoin), ja kauniisti pidettyjä kerrostaloja ja pihoja ihmetellessä tämä tosiasia ei tuntunut kovin kummalliselta.

Ja se poikkeus? Lähes kaikki ihmiset näyttivät ulkomaalaisilta ja puhuivat keskenänsä kieliä, joita en ymmärtänyt.

Asuintalojen pihoilla liikkuessa tuntui aluksi hieman epämukavalta, jopa vähän pelottavalta. Minä olin heille muukalainen, ja he minulle. Vaikka minulla ei ollut mitään syytä pelätä heitä, niin oliko heillä kenties syytä pelätä minua?

Pienen kivijalkakaupan ehkäpä irakilaistaustainen myyjä ei hätkähtänyt. Leveästi hymyillen hän heitti läppää minun pojastani ja muutamasta naapuruston tytöstä, jotka kaikki yhdessä parveilivat karkkilaatikoiden ympärillä.

Mustat jalkapalloa pelaavat nuoret olivat hekin lähempänä katsottuna vain iloisia, jalkapalloa pelaavia nuoria. 

Häpesin vähän.

Mietin, miten paljon joidenkin maahanmuuttovastainen ja muukalaispelkoa lietsova propaganda oli näiden ennakkoluulojeni taustalla. Miten valheet ja epätotuudet olivat huomaamattomasti nakertaneet todellisuudestani pieniä tärkeitä paloja, ja tuoneet muita tilalle. 

*

Rosengårdissa ei tietenkään ole kaikki hyvin. Työttömyyttä on reilusti enemmän ja perusturvalla eletään selvästi useammin kuin Malmössä keskimäärin. Kaupunginosassa asuvista nuorista huomattava osa on syyllistynyt erilaisiin rikoksiin. 

Rosengårdista voi oppia, jos haluaa, mutta vain jos avaa silmät ihmisille, jotka siellä elävät.

Sulkemalla ihmiset ymmärryksen ulkopuolelle, ja lisäämällä ihmisten välistä vastakkainasettelua, mikään ei ratkea. Purkamalla asenteet ja rakenteet, jotka estävät yhteiskunnan tärkeäksi osaksi tulemista, ratkeaa kaikki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (108 kommenttia)

Tero Leppä

Tuolla on ilmeisesti joku paastoaika kun ei ole ihmisiä näkyvissä.

Lähetäpä vaimosi yksikseen tutkimusretkelle lähiöön heti pyhien jälkeen ja kirjoittele sitten lisäraporttia.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Oli siellä aika paljon ihmisiä, mutten viitti lupaa pyytämättä julkaista heistä kuvia tähän vähän kuin poliittishenkiseen blogiini. :)

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Voi kun nämä ollimmoset ja muutkin Eurooppaan integroitumattomat tyypit tekisivät saman retken. Nyt he ovat uskaltautuneet peräti Helsingin Itäkeskukseen asti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nuivauskovaiset tietää paremmin kuin juuri paikan päällä käynyt...

Seppo Hildén

"Iltapäivä Rosengårdissa"

Voi hellan lettas mikä kuva maalailtiin iltapäiväkäynnistä Rosengårdissa. Kun siis jossain tällaisessa ongelmalähiössä käydään pyörähtämässä pari tuntia eikä satu mitään ongelmia kohdalle niin siitä tehdään ihgublogi ja yleistys että paikka on ihan hieno asua.

Minä odottaisin syvempien johtopäätösten tekemiseksi että blogisti viettäsi alueella myös yön ja ehkäpä muutaman vuoden asuisikin siellä niin katsottaisiin siten minkälaisia kokemuksia tulisi kirjattua.

Olen minäkin käynyt pyörähtelemässä maailmalla niin Harlemissa kun Kalifornian espanjalaiskaupunginosissa, josta poliisit ovat neuvoneet, ettei turistin kannata mennä, ja selvinnyt ilman suurempia ongelmia, mutta en minä menisi kirjoittamaan niistä käynneistä, että niissä paikoissa on ihan turvallista ja hienoa valkoisen miehen oleskella.

Aika teennäistä maalailua blogistilta.

Tero Leppä

Hyvä pointti. Tuohon suuntaan vähän vihjailinkin että kun tuo lähiö onkin noin turvallinen ja viehättävä niin tokihan siellä valkoinen nainen voi ilman huntua kulkea rauhassa.

Vai voiko. Enkä nyt viittaa vantaalaisiin mummoihin vaan kantaruotsalaisiin kaunottariin.

Jostain syystä Suomessa nyt tiedetään vaalien alla kertoa että ruotsalaislähiön muslimimaahanmuuttajien aiheuttamat ongelmat ovat pelkkää propagandaa.

Ja halutaan toistaa orjallisesti Ruotsin kaikki virheet maahanmuutossa.

Ruotsin tilanne on pois hallinnasta maahanmuuton osalta.

Vaikka nuori junkkari kertoilisikin turistin vinkkelistä mitä höpöjä tahansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä maahanmuuttoa voi vastustaa ihan asiallisesti ilman tyhjiä legendoja. Ruotsissa ylipäätään joutuu suomalainen hieromaan silmiään kun kaikki huokuu järjestystä ja optimismia ja päättäväisyyttä hoitaa yhteikuntarakentteita. Jos sitten joku lähiö on pikkaisen huonompi se on kuitenkin mailien päässä Suomen rähjäisyydestä ja ankeudesta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #10
  "Jos sitten joku lähiö on pikkaisen huonompi se on kuitenkin mailien päässä Suomen rähjäisyydestä ja ankeudesta."

Haluaisitko avata tuota lihavoitua osaa hieman tarkemmin vai mahtoiko kyseessä olla refleksinomainen kotimaata pilkkaava heitto vailla oikeaa sisältöä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #39

Mä olen ruotsinsuomalainen paluumuuttaja joten mä kuljen maitten välillä vieläkin kun on paljon siteitä Ruotsissa. Huom olen valinnut Suomen koska haluan elää täällä ja kuollakin täällä. Se missä me ollaan jäljessä yhteiskuntasuunnittelussa ja hyvinvointivaltion ylläpitämisessä me voitetaan taas siinä että me ollaan jollain tavalla niinkuin minä koen todempia, Jos vaan pitäisi valita sen mukaan että yhteiskunnassa on positiivinen ilmapiiri ja että sosiaalisuutta tuetaan vauvasta vaariin valitsisin Ruotsin. Mutta minä vaan olen enemmän kotonani täällä vaikka negativismi ja ankeus pistääkin silmään ja se että ihmisiä ei rohkaista sosiaalisuuteen. Kyllä Eino Leino sen jo ilmaisi kauan sitten.
Luonto on myös täällä aivan erilainen kuin Ruosissa ainakin jos mennään alaspäin jostain Gävlestä. Saa asua pääkaupunkiseudulla joka kuitenkin kuuluu pohjoiseen havumetsävyöhykkeeseen, et ehkä usko mutta se on suuri onnen lähde.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Tero Leppä: blogin viestinä oli nimenomaan se, että Ruotsin/Malmön/Rosengårdin tilanteesta pitäisi oppia. Mitä itse oikeasti tiedät siitä? Kun lähtökohdaksi on otettava, että Suomessa olevasta ulkomaalaistaustaisesta väestöstä ei "pääse eroon", mitä oppisit ja mitä muuttaisit?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #12

Voin itse vastata yhdellä minusta keskeisellä asialla: työhönottoa mahdollistavan kielen (Suomessa yleensä suomi, joillakin alueilla myös ruotsi, saamen kielestä en osaa sanoa) oppivelvollisuus käyttöön.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

En tiedä, miten päin oikein tekstiä luit, mutta en minä mitään tuollaisia johtopäätöksiä esittänyt. Rikollisuustasoon liittyvä kommentti oli lainaus muualta.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Harlemista saatat jonkun oudon kulman löytää, mutta kyllä se on ihan tavallinen paikka. Juuri vierailin poikani luona hänen asunsijoillaan Etelä-Bronxissa (New York) ja siitäkin on aika pitkä matka tv-sarjatodellisuuteen. Miksi edes kysyt poliisilta, mihin "voi" mennä, kun kokenut maailmanmatkailija olet? Tiedät jopa missä "paikoissa on ihan turvallista ja hienoa valkoisen miehen oleskella". Hih.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Toivottavasti Ruotsi jatkaa valitsemallaan tiellä, kerta siitä ei synny ongelmia.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Minkä perusteella olet tullut tuohon johtopäätökseen? Vai oliko vain ivallista kettuilua, joka ei liittynyt kirjoitukseen? :)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Odotan mielenkiinnolla mihin Ruotsin maahanmuuttopolitiikka johtaa. Voikin olla, että siitä syntyy monikulttuurinen onnela, joka olisi yllättävää ja jännittävää.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #16

Avoin, hyvätuulinen ja tuottava olis hyvä sekin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #17

Mutta ruotsalaiset saavat kyllä kestää tuon "leikin" jonka ovat aloittaneet - vaikka siinä kävisi ikävästikin. He ansaitsevat sellaisen yhteiskunnan kuin rakentavat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #16

Tietyissä ammateissa työskentelevät tietävät varsin hyvin, mitä monikulttuurinen onnela käytännössä on, mutta he eivät saa siitä puhua, ennen kuin eläköityvät.

Esim. Matti Kääriäinen: kehitysavun kirous.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Itselläni oli täsmälleen sama tunne kun kävin pitkästä aikaa Vuosaaressa. Oli tullut myös luettua todellisuuskriittisten juttuja multikultin ongelmista lähiöissä. Mutta no, ei se niin hirveää ollut. Normi asuinaluetta vaan. Mutta ehkä koko Rosengårdkin onkin jo huomenna ilmiliekeissä ja futiksen potkijat hakevat kotoa kalashnikovinsa...

Veijo Ylä-notko

Älä höpötä, ei Vuosaarta näissä yhteyksissä yleensä mainita.
Ei Suomessa vielä ole €Ulähiöitä.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Vuosaarihan on ihan huippu paikka asua. Ongelmia on tietty joka paikassa missä on ihmisiäkin, mutta Vuosaaresta ei kyllä mitenkään päin katseltuna voi puhua ongelmalähiönä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomessa ei ole ongelmalähiöitä, vielä.

Ongelmat alkavat kasautua siinä vaiheessa, kun maahanmuuttajat, varsinkin samoilta synnyinseuduilta, alkavat suurissa määrin hakeutua samoille asuinsijoille.

PS. Vuosaaressa sijaitseva kaupunginosa Meri-Rastila tunnetaan Itä-Helsingissä pikku Mogadishuna.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Meri-Rastila

En tiedä, mistä tämä leikkisä kutsumanimi lähiölle on keksitty, mutta kai sillekin syynsä on, vaikka Suomessa ei olekaan mitään ongelmia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Pointtihan on nimenomaan tämä!

Eivät rosengårdilaisetkaan pidä asuinaluettaan ongelmalähiönä. Ongelmalähiöksi määrittely tulee ulkoapäin.

Jostain syystä Fox-newsin toimittajan ja sen käyttämän asiantuntijan on vaan ollut pakko löytää Euroopasta ongelmalähiöitä, jotta Euroabiateoriasta löytyisi näyttöä, mitä eräät poliitikot hyödyntävät maailmanlopun ennustuksissaan.

Suomessakin oululainen kansanedustaja Olli Immosen oli kuin viranpuolesta pakko kauhistella Itäkeskusta ja vihjata puolestaa sen olevan ongelmalähiö.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Kriitikkojen" retoriikasta voi varomaton saada sellaisen kuvan, että puolet Itä-Helsingistä olisi vaaravyöhykettä.

Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #34

Niin, unohdin, että muut kuin mä voi saada.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Rosengård, tuo maanpäällinen paratiisi vailla vertaa. Paikka, johon jokainen syntyperäinen ruotsalainen halajaa asumaan, muttei koskaan pääse.

Pitäisikö arvon blogistista tehdä lastensuojeluilmoitus lasten turvallisuuden harkitsemattomasta ja tarkoituksellisesta vaarantamisesta?

Ehkä on parempi olla tekemättä, koska perheen määrite voi olla nykyisin niin laaja. Rosengårdissahan saattoi olla yhtä hyvin perheen muodostavat kaksi raavasta miestä, joka saattaisi yhtä hyvin selittää sen, että "perhe" sai kulkea rauhassa ja poikakin saattoi olla liki aikamies.

Olen käynyt mm. Beirutissa, Damaskoksessa, Länsirannalla, Jerusalemin arabikortteleissa, Kairossa ja monessa muussakin paikassa, jossa valkoisen eurooppalaisen ei ole hyvä olla. Pommit eivät räjähtäneet, eivätkä luodit halkoneet ilmaa.

En silti suosittelisi yhtäkään näistä kaupungeista kenellekään asuinpaikaksi, saatikka että veisin tarkoituksella pieniä lapsia kyseisiin kaupunkeihin.

On aivan päivänselvää, ettei maailmassa sellaista paikkaa olekaan, jossa taisteltaisiin yhtenään. Jossa kivet ja polttopullot olisivat yleisempiä kuin sade tai jossa ihmiset mättäisivät toisiaan turpaan 24h vuorokaudessa.

Jopa maailman pahamaineisimmissa slummeissa, Etelä-Afrikan Sowetossa tai Rion faveloissa voi käväistä näkemättä muuta kuin hymyileviä ihmisiä.

Se ei silti tarkoita, että kyseisiin paikkoihin kannattaa jäädä oleilemaan, ellei tunne vaikutusvaltaisia ihmisiä, jotka "suojelevat" kävijää. Nämä tahot ovat yleensä "jengien" pomoja.

Rosengård on aivan tavallinen lähiö, se on päivänselvää. Se on kuitenkin samalla lähiö, joka ei ole enää pitkään ollut tyypillinen ruotsalainen taajama.

Se on kaupunginosa, jossa kulttuuri on aivan jotain muuta, kuin mihin pohjoismaissa on aikoinaan totuttu.

Siksi siellä voi käväistä turistina, mutta josta suuri osa jopa paremmin elämässään pärjänneistä maahanmuuttajistakin haluaa pois mitä pikimmin.

Ikävä kyllä Ruotsi kärsii hallitsemattoman maahanmuuton yhdestä pahimmasta seurauksesta, eli kriittisestä asuntopulasta. Ruotsiin tarvitaan tällä hetkellä liki Tukholmallisen verran uudisrakentamista.

Tästä syystä Rosengårdista ei pääse pois, jollei ole varaa ostaa omaa asuntoa.

Blogin aihe on korni, koska jopa taistelun etulinjaan voi mennä "käväisemään", tavata hymyileviä ja iloisia sotilaita ja kokea olonsa turvalliseksi lintujen laulaessa.

Rosengårdin asukkaista 90% on varmasti tavallisia ihmisiä, jotka eivät kuulu jengeihin ja jotka haluavat vain elää normaalisti uudessa kotimaassaan.

Loput kymmenen prosenttia, joita on tuhansiin kuuluva joukko, kuitenkin pitävät huolen siitä, että Rosengård tulee pysymään jatkossakin Ruotsin ja Malmön yhtenä pahamaineisimpana kaupunginosana.

Sitä väestönosaa Suomeen ei kaivata.

Siksi maahanmuutto tulee säilyttää hallittuna ja tarveharkintaisena.

Meillä on jo oma prosenttimme, joka tehtailee liki puolet muista kuin liikennerikoksista. Sitä prosenttia on aivan tarpeetonta kasvattaa ulkomaalaisvahvistuksin.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Argumentoit ehkä sinäkin vain kuviteltuja johtopäätöksiä vastaan, joten ei siitä sen enempää. Tilastot, tutkimukset ja tiede auttavat siihen, ettei tarvitse itse päivystää paikan päällä 24/7.

Vaikka kaikki maahanmuutto loppuisi vuoden-parin päästä kuin seinään, Suomessa on jo tällä hetkellä maahanmuutajia, jotka halutaan tiiviimmin ja tuottavammin mukaan yhteiskuntaan. Rosengårdista on siis ensisijaisesti muuta opittavaa kuin se, ettei tietynlaisia ihmisiä haluta ollenkaan Suomeen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ensisijaisesti Suomeen ei kaivata samanlaista kulttuurien vastakkainasettelua, jota muihin pohjoismaihin on jo syntynyt. Se ei ole integroitumista, että oppii auttavasti maan kielen.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #21

Siitä samaa mieltä, että kulttuuriin perustuvia vastakkainasetteluja pitäisi purkaa/olla synnyttämättä.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti Vastaus kommenttiin #22

Näistä asuinalueista kun puhutaan, on aina hyvä tietää kirjoittajan tai mielipiteen esittäjän oma asuinpaikka. Eli löytyykö kokemusta läheisestä asumisesta esim. afrikkalaisen tai Lähi-Idän kulttuurien kanssa. Se yllättävän usein myös vaikuttaa näkökantaan tai ns. nuivistumisasteeseen, jota sitten "valkoisilla" alueilla asuvat pitävät esim. rasistisina.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #26

Niin kuin Jiri tuossa kirjoittaa, niin on vaikea kokea asua "kulttuurien kanssa". Erilaisten ihmisten kanssa olen asunut. Pääosin kyllä Suomessa, mutta säännöllisesti myös ulkomailla. Paljon kehnommissa paikoissa kuin Rosengård. Jopa muslimien ympäröimänä :)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #22

Jep. Meidän kaikkien opetella ajattelemaan, ettei ole olemassa kulttuureja tai yhteisöjä, on vain yksilöitä.

Jokainen meistä on ensisijaisesti vain ja ainoastaan vastuusssa itsestään, eikä ole veljensä vartija, edusta sukuaan, uskontoa, etnistä ryhmää, kansakuntaa tms.

Tällaisella ajattelun muutoksella päästään jo aika pitkälle.

Jukka Heinänen

Mikael Lönnroth istuu turvatiimi oy:n hallituksessa. Yrityksen toimialana on järjestyksenylläpito ja siihen liittyvät muut toiminnot. Mikael ei varmaan pistäisi pahakseen, jos hallinnoimansa yrityksen liikevaihto kasvaisi haittamaahanmuuton aiheuttamalla turvattomuuden tunteella.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #73

Enpä olisi ikinä mukana liiketoiminnassa, jonka minkäänlaisena tavoitteena olisi turvattomuuden lisääminen liikevaihdon aikaansaamiseksi. Ihan kuten eettisesti ajatteleva yksityinen lääkäri hänkään ei tietysti toivo heikompaa kansanterveyttä, jotta hän voisi tehdä isompaa tiliä.

Minna Eerolainen

Olen itse nyt lansinaapurissa paasiaisenvietosss. Sightseeing mielessa paadyimme eilen Viking Cinderellan risteilylle. Jonottaessamme laivaan sattui seuraavasti: kaksi nousuhumalassa ollutta, keski-ikaista pulskaa ruotsalaismiesta alkoi tahyilla paani yli sormella osoitellen ja naureskellen. Vilkaisin taakseni ja siella oli eri-ikaisten somalien ryhma, lapsia ja aikuisia. Luultavasti itseasiassa Ruotsin kansalaisia. Ruotsalaiset "harvatukkaiset" alkoivat huudella jotain ja heita katsottiin jonossa todella pahasti. He olivat kuitenkin niin aggressiivisen oloisia Etta lahella olevat naiset tyytyivat paheksumaan. Todella kipean oloista huutelua, "kasta bananer" yms. Mustien lasten jotka kasvavat tallaisessa ymparistossa taytyy olla todella vahvoja henkisesti, Suomessa on sama juttu. Mika on sanottava ruotsalaisten eduksi on ettei kukaan yhtynyt ivahuutoihin. Tallaista taalla risteilylla..

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Mielenkiintoinen kirjoitus. Kun täällä viitattiin paikallisiin viranomaisiin ja heidän kohtaamiinsa vaikeuksiin, kannattaa muistaa että juuri Malmöstä lähti liikkeelle palomiesten rasismin vastainen kampanja.

Keijo Kontio

Me kuin yhtälailla Rosengårdilaiset tai vuosaarelaiset tulemme tasan niin kauan kärsimään kasvukipuja kun mikä tahansa ihmisryhmittymä jonkun ominaispiirteen takia pitää itseään toistaan ylivertaisena. Myös historiallista painolastia ja sen aiheuttamaa epäluuloa ja luottamusta ei vain hetkessä kumota mihinkään. Totuus on myös se ,että jos yksikin ihmisryhmittymä West Endiläiset , Kauniaislaiset , Kulosaarelaiset , Manhatanin rikkaissa kortteleissa asuvat jatkavat myöskin omaa erinomaisuuttaan korostavaa käyttäytymistään jatkaen ei silloinkaan mitään tasa arvoista yhteiskuntaa synny. Itseasiassa olemme hankalassa tilanteessa ,koska on aivan luonnollista ,että yksilöt jokapuolella saattavat olla omalla tahollaan täysin ylivertaisia lahjakkuuksia virtuooseja jossain tietyssä elämänosa alueessa ja toiset ovat luontaisesti ahkerampia kuin muurhaiset kuin toiset . Erilaisten työmoraali kulttuurien kohdatessa konflikteilta ei vaan voida välttyä. Näinä päivinä kun tunnollisia ,oman ruutunsa huolellisesti täyttäneitä ihmisiä heitetään työelämän ulkopuolelle ja heitä korvataan ihmisillä jotka tähän saakka ovat olleet ilman mitään saavutuksia elämässä ovat valmiita tekemään saman hirvittävän inhimillisen työpanoksen puolet vähäisemmällä korvauksella tai jopa suuremmallakin erotuksella siitä reilu kilpailutilanne muuttuu koko yhteiskunnan kannalta mahdottomaksi. Aina kun joku pelaa tätä yhden elämän kokoista elämänpeliä epäreiluilta tuntuvilla säännöillä ,alkaa jossain päin aivan varmasti syntyä vihaa ja katkeruutta ihmisryhmittymässä joka kokee tulleensa petetyksi.Hallintoviranomaiset , virkamiehet , meitä hierarkiassa ylempänä olevat , kodeistamme täysin toisessa vieraassa maassa vaikuttavat tavoittamattomat mahtitekijät ovat se alkuperäisen vihan alkulähde ja syy ,mutta mahdottomuutensa takia antaa samalla mitalla takaisin ,koska samalta suunnalta lähes jokainen täällä vaikuttava yksilö tarvitsee elämästään selvitäkseen myös armon almuja siirtyykin vihan kohde seuraaviin tasoihin ihmisiin joiden katsotaan olevan salaliitossa näiden vihattujen voimien kanssa . Kaiken hyvänlisäksi ne joilla valtaa on hallitsevat myös kaiken tiedon kulun jolloin täysin epämääräisin argumentein kärsivät ihmiset saadaankin käymään toistensa kimppuun. tilannetta hämmentää vielä kaikenlaiset vihakeiton osahämmentäjät ,jotka tulevat selittämään ,että kyllä sinun huono osaisen pitää olla edes siitä onnellinen ,että olet huono osainen hyvässä maassa kuin täysin kurjuudessa rypevässä maaiilmassa. Elämme todellakin hankalassa yhteiskunnassa , on vaikea yhdistää arvoja jossa samanaikaisesti palkitsemme joitain yksilöitä heidän jonkun yksilöllisen erinomaisuutensa tähden ,kun samalla riistämme vähäosaisemmalta hänen viimeisiä niukkoja tarpeitaan samanaikaisesti. Omaisuuden tasaisesti jakautumisen yhtälö on myös mahdoton toteuttaa ,koska niille harvoille ,jotka järjestövät suuremmalle massalle jotain järkevää tekemistä yksinkertaisesti heidän ahleruutensa tähden yksinkertaisimmallakin matematiikalla pitääkin virrata suurin hyöyty järjestämisvastuusta. into tehdä yhtään ylimääräistä työtä muutakuin itsensä eteen kärsii välittömän inflaation ,jos siitä ei hyödy yhtään sen enempää kuin olla tekemättä sen enempää kuin kukaan muukaan ... Olisimme yhä edelleen kivilautisissa kaivoksissa ihmettelemässä aiommekin kuolla suurella joukolla nälkään vai lähtisimmekö edes tällä kertaa kaatamaan mammuttia nälkämme pitimiksi....

Käyttäjän Pekka-JuhaniElomaa kuva
Pekka-Juhani Elomaa

Mielestäni olet näköjään enemmän sitoutunut kuin sitoutumaton?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jaa, vai niin :) Puoluekannaksi se kuitenkin sopii varsin hyvin vaikkakin hain rkp:n jäseneksi tässä muutama kuukausi sitten.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #98

Luulisin. Mutta huolimattomuuttani en ole vielä ehtinyt avata sieltä tulleita kirjeitä, enkä siis maksanut jäsenmaksua, joten en tiedä, olenko vielä vai enää jäsen :)

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Kirjoituksesta jäi vain puuttumaan, että ainoat vähänkään häiriötä aiheuttaneet henkilöt olivat humalaiset, Suomea keskenään puhuneet keski-ikäiset miehet. Ja ikävää kun autojen pitää sillälailla palaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Vähän liian ruusuinen kuva(pun intended). Tilastojen valossa kyseinen paikka ei ole mitenkään rauhallinen, mutta toki siellä rauhallista on varmaan suurimman osan ajasta. Ei kai nyt kukaan jaksa riehua kokoaikaa. Muuten hyvä pointti tuo syrjäyttäminen ja sille ei tavalliset kansalaiset paljoa muuta voi kuin äänestää oikeita(jos sellaisia edes on olemassa) henkilöitä, jotka tekevät politiikkaa, joka auttaa syrjäytymisessä. Tosin niin Ruotsissa kuin Suomessa valitettavasti politiikassa tehdään typeriä ratkaisuja pelkästään oman edun takia. Valta pitäisi palauttaa ihmisille niin päästäisiin näistäkin ilmiöistä tavalla tai toisella.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Joo. Varmaan tästäkin löytyy erilaisia ja tuoreempiakin tilastoja. Tuo yksi, minkä linkkasin, oli kuitenkin siinä mielessä mielenkiintoinen, että rikosten lukumäärän perusteella Rosengård olisi siirrettynä Tukholmin kaupunginosaksi toiseksi rauhallisin. Vain Bromma rauhallisempi. Vaikka siellä on lentokenttä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

On suomessakin aivan eri asia asua kun olla päiväturistina.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Juu. Ja päiväturistin kynästä tuli tämä kirjoitus, niin kuin melkein muutama ainakin ymmärsi :)

Jari Leino

Minä vastustan Suomen nykyistä. löyhää maahanmuuttopolitiikkaa jo siksikin, että en halua Suomeen asuinalueita, joissa "Lähes kaikki ihmiset näyttivät ulkomaalaisilta ja puhuivat keskenänsä kieliä, joita en ymmärtänyt."

Suomi kuuluu suomalaisille. Suomalaiset ovat globaalisti häviävän pieni vähemmistö ja Suomi on maailman ainoa maa, jossa suomalaiset saavat elää oman kulttuurinsa mukaista elämää omalla kielellään.

Jos joku haluaa nähdä ulkomaalaisten kansoittamia kyliä ja kaupunkeja, niitä voi käydä katsomassa ulkomailla. Itsekin tykkään matkustella.

Mutta pidetään Suomi Suomena!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jari Leino, kun katsot näitä ulkomaalaisilta näyttäviä suomalaisia tarpeeksi kauan ja läheltä, huomaat heidän itse asiassa näyttävän aivan suomalaisilta.

Osaat kyllä pukea ksenofobian sanoiksi todella hyvin.

Veijo Ylä-notko

MT

Fobia tarkoittaa pelkoa.
Leino ilmaisi haluttomuutta ja mielenkiinnottomuutta.

Olet harviainen tiedostava, tai sitten vain unohdit mainita vihan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #59

Asun alueella, jossa on paljon maahanmuuttajia. Pääasiassa Iranista, Irakista, Somaliasta, Kiinasta ja Thaimaasta. Hyvätapaisia, tavattoman ystävällisiä ja työssään palvelualttiita. Suorastaan esimerkillisiä.

Jari Leinon asenne, että on mukavaa käydä tirkistelemässä ulkomaalaisia ulkomailla, kunhan pysyvät siellä, on ksenofobiaa puhtaimmillaan.

Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #60

Ei ole !
Se on vierastamista, reviiriajatteluakin.

Ksenofobia on vieraanpelkoa.
Jos katsoo jonkin kulttuurin olevan yhteensovittamaton omansa kanssa ei sitä pelkää.
Esim. Iranissahan ei Ahmed Ahneen mukaan ole homoja eikä feministejä.
Sellaisen kulttuurin edustaja perheineen voisi kärsiä pohjoismaisessa lainsäädännössä.
Eli pelkoa korkeintaan tulokkaiden kulttuurin säilymisen puolesta. Tytöthän voisivat saada päähänsä, että he ovat homoseksuaaleja ateisteja.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #65
Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #70

Niin siis mikä?

Minulla on ollut kuusi muslimi postdoc kollegaa.
Kun sinulla kerran on monikulttuurinen naapurusto, kerropa tuttavallisesti jollekulle muslimille että suomenlain mukaan tyttäresi voi luopua uskostaan ja muuttaa yhteen vaikka suomalaisnaisen kanssa.
Itse tein yhdelle suunnilleen noin ja puhevälit loppu siihen. Niihin asti oli vaihdettu vitsejä. Työsuhde jatkui viileänä pari vuotta.

"No ainahan on pientä kitkaa aluksi...."

Romanien kohdalla kitka jatkunut +400v.

Naisten alistamiselle perustuvat kulttuurit lakkaavat olennaisesti olemasta jos alistaminen lopetetaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #72

No ei mikään ihme, jos välit viilenivät. Tuohan oli todella tökeröä.

Jari Leino

Markku Toivonen, oletko joskus katsonut vaikkapa kaapuun pukeutunutta naista tarpeeksi kauan ja läheltä? Miten kävi?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #88

Työssäni saan katsoa kaapuun pukeutunutta naista pitkäänkin. Aivan kuten kaavutonta. Ei mikään ongelma. Jos muilla, Jari mukaan lukien, on ollut ongelmia, asenteilla voi olla merkitystä.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #96

No voi, kylläpäs sinä olet hyvä ihminen. :)

Käyttäjän BenedictSlotte kuva
Benedict Slotte

Jari, Suomessahan on hälyttävän paljon maahanmuuttajia suhteessa muihin maihin, eikö vain?
https://data.oecd.org/migration/foreign-born-popul...

Ja kaikilla noilla muilla mailla joissa maahanmuuttajia on jopa vielä enemmän kuin Suomessa (OECD-maista ainakin Tsekki, Kreikka, Tanska, Portugali, Italia, Islanti, Slovenia, Alankomaat, Ranska, Iso-Britannia, Norja, USA, Saksa, Espanja, Belgia, Ruotsi, Itävalta, Irlanti, Kanada, Uusiseelanti, Israel, Australia, Sveitsi, Luxemburg) menee tunnetusti todella huonosti maahanmuuttajien takia, ja kukaan kantaväestöön kuuluva ei saa niissä enää ylläpitää mitään omaa kulttuuria.

Eikö olekin näin?

Jari Leino

Kuten sanoin, suomalaiset ovat yksi maailman pienimmistä vähemmistöistä globaalisti.

Kaikissa luettelemissasi maissa (ehkä Islantia lukuun ottamatta) on ongelmia ainakin muslimien ja useimmissa muidenkin maahanmuuttajien kanssa. Lähes jokaisessa länsimaassa on jouduttu miettimään, minkä verran kantaväestön pitää tinkiä omista perinteistään, jotta maahanmuuttajia ei "loukattaisi" tai kohdeltaisi "rasistisesti".

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #89

Loukkaaminen on hankalampi asia. Vaikea sitä on välttää jos käsitykset arjen asioista tai jopa ihmisoikeuksista välillä törmäävät.

Rasismin välttäminen puolestaan on paljon helpompaa: riittää, että kohtelee ihmiset aina yksilöinä eikä minkään (jopa usein väärin perustein) käsitetyn ryhmän perusteella.

Käyttäjän BenedictSlotte kuva
Benedict Slotte Vastaus kommenttiin #89

"Lähes jokaisessa länsimaassa on jouduttu miettimään, minkä verran kantaväestön pitää tinkiä omista perinteistään, jotta maahanmuuttajia ei "loukattaisi" tai kohdeltaisi "rasistisesti"."

Tuo mainitsemasi miettiminen on yksi inhimillisen olennon peruskyvyistä, toiselta nimeltään "myötätunto". Samasta syystä hyviin tapoihin ei kuulu esim. kehitysvammaisten pilkkaaminen. Pitäisikö kuulua? Kärsiikö kulttuurimme siitä että emme, esimerkiksi, saa pitää ketä tahansa ulkomailla syntynyttä rikollisena loisena ilman selvää näyttöä? Jos kärsii omalla kohdalla, niin sopii kyllä miettiä miten köyhää kulttuurielämää oikein viettää! Itse voin ainakin valehtelematta sanoa että voin edelleen kuunnella samaa musiikkia, katsella samanlaista valokuvataidetta, käydä samoissa konserteissa, jutella samaan tapaan ihmisten kanssa, pukeutua samalla tavalla, harrastaa samanlaista liikuntaa jne. kuin ennenkin. Etkö sinä voi?

No, jos ihmisen rakkain harrastus on maahanmuuton yleinen mustamaalaaminen ja/tai vihakirjoittelu netissä, niin silloin se "oma kulttuuri" varmaan vähän kärsiikin!

Mitä tunnen sellaista ihmistä kohtaan, jolle normaali perusmyötätunto tuntuu "kulttuuria rajoittavalta" ja vastenmieliseltä? Pelkkää sääliä.

P.S. Ovatko ne "ongelmat" suhteessa maahanmuuttajien suhteelliseen määrään noissa maissa? Palaako monikin lähiö siellä Zürichissä, Wienissä ja Torontossa? Aivan...

Aki Häkkilä Vastaus kommenttiin #93

Uteliaisuuttani kysyisin, kannatatko siis mainitsemiesi maiden politiikkaa eli maahanmuuttajien pisteytys (Kanada), minareettikielto (Sveitsi), burkhakielto (Ticino, Sveitsi), yksityiskohtaisia lähdemaahan perustuvia maahanmuuttorajauksia, viime vuonna päätettiin myöntää kroaateille 500 yhden vuoden lyhytaikaista työlupaa (Sveitsi), ulkomaisen rahoituksen kielto moskeijoille ja islamilaisille kultuuriorganisaatioille (Itävalta) ja saksanpuhumispakko imaameille (Itävalta)?

Canadian Immigration Points Calculator
http://www.workpermit.com/canada/points_calculator...

Swiss Canton Approves Burqa Ban
http://www.wsj.com/news/articles/SB100014240527023...

Swiss Ban Building of Minarets on Mosques
http://www.nytimes.com/2009/11/30/world/europe/30s...

Swiss cabinet admits Croats to labour market
http://www.swissinfo.ch/eng/immigration-curbs_swis...

Austrian law rules imams must be able to speak German
New law passed in parliament also bans foreign sources of financing for Muslim organisations.
http://www.aljazeera.com/news/europe/2015/02/austr...

Jari Leino Vastaus kommenttiin #93

Vertaatko maahanmuuttajia kehitysvammaisiin? Miksi?

Minä en tunne minkäänlaista myötätuntoa sellaisia ihmisiä kohtaan, joiden mielestä maahanmuuttajien pitää loukkaantua kevätvirren laulamisesta koulun päättäjäisissä, lakujen käärepapereista, joulukinkusta tai koirista.

Zürichissä on jouduttu säätämään minareettien rakentamisen kieltävä laki ja pidetty ahkerasti kansanäänestyksiä maahanmuuton tiukentamisesta. Wienissä on suuria ongelmia varsinkin muslimien ja itä-Euroopasta tulevien maahanmuuttajien kanssa. Kanadan parlamenttiin tehtiin viime lokakuussa terrori-isku, jonka tekijä oli islamiin kääntynyt toisen polven maahanmuuttaja. Jne.

Käyttäjän BenedictSlotte kuva
Benedict Slotte Vastaus kommenttiin #101

Se on jännää miten maahanmuutto-"kriitikoiden" luetun ymmärtämiskyky tahtoo huonontua yhä enemmän mitä pidemmälle keskustelu etenee.

Vielä kerran: minä kysyin sinulta, pitäisikö (esimerkiksi!) kehitysvammaisten pilkkaaminen olla sallittua? Sinä tulkitsit: minä vertaan maahanmuuttajia kehitysvammaisiin. Pätkiikö tämä yhteys tosiaan näin pahasti?

"Minä en tunne minkäänlaista myötätuntoa sellaisia ihmisiä kohtaan, joiden mielestä maahanmuuttajien pitää loukkaantua..."

*Pitää* loukkaantua??? Kuka sanoi "pitää"? Jos joku kantasuomalainen päättää ettei meidän kannata enää laulaa kevätvirttä, niin syyllinen *ei* ole maahanmuuttaja, vaan kyseinen kantasuomalainen. Pitääkö tämäkin selittää kädestä pitäen?

Minä olen sitä mieltä, ettei omista perinteistä tingitä, vaan niiden *lisäksi* otetaan mukaan myös muitakin vaikutteita. Se ei ole joko-tai, vaan voi olla myös sekä-että? Ymmärsitkö?

Maahanmuuton tiukentaminen: se on täysin ymmärrettävää että jos prosentti alkaa olla muutamia kymmeniä, niin voi olla syytä alkaa rajoittaakin. Mutta pitääkö minun vielä kerran linkittää tuohon OECD:n taulukkoon ennen kuin havaitset miten kaukana siitä tilanteesta olemme täällä Suomessa?

En valitettavasti jaksa käydä keskustelua jos ymmärtämiskyky pätkii näin pahasti.

Wienissä olen ollut yli 40 kertaa sekä työssäni että lomalla, ja nähnyt kaupunkia aamusta yöhön suunnilleen yhtä kattavasti kuin metrolinjojen peittämä alue, joten pitää kyllä hieman naureskella tuolle mitä kirjoitit... Voi kuunnella myös muiden kuin Jörg Haiderin ja hänen seuraajiensa puheita, ja ihan paikan päälläkin, niin saa vähän paremman kokonaiskuvan asioista.

Minä taas en tunne minkäänlaista myötätuntua sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka tahallaan ymmärtävät väärin mitä toinen sanoo, jotta eivät tarvitsisi kantaa vastuuta siitä mitä itse sanovat. Keskustelu loppuu tähän.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #108

Eli sinun mielestäsi kehitysvammaisia ei saa pilkata, koska he ovat kehitysvammaisia, ja maahanmuuttajia ei saa pilkata, koska he ovat... ööö... maahanmuuttajia?

Siitä olen kanssasi samaa mieltä, että jos suomalaiset päättävät tinkiä omista perinteistään, jotta maahanmuuttajia ei "loukattaisi", vika on nimenomaan suomalaisissa. Sinun kaltaisissasi suomalaisissa.

Aivan ensimmäiseksi meidän tulisi sanoutua irti järjenvastaisesta ja tuhoisasta monikultturismi-ideologiasta.

Käyttäjän BenedictSlotte kuva
Benedict Slotte Vastaus kommenttiin #101

Ja vielä Jari, oppiaksesi miten paljon todellisuus ja maahanmuutto-"kriitikoiden" kuvat eroavat toisistaan, voit lukea tätä omakohtaista kertomusta tuossa alhaalla:
http://mikael.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191914-ilta...

Veikkaan tosin, ettet suostu uskomaan sitäkään.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jari Leino: Tuo on minusta rehellistä ja suoraa puhetta. Lottolahja on asua maassa, jossa on oikeus esim pyrkiä tuolla politiikalla eduskuntaan ja säätää sen mukaisia lakeja! Kunnioitusta ja toivottavasti vaalit menevät hyvin.

Jouko Helenius

Ruotsin poliisin ja poliittisen korrektin lehdistön mukaan viime aikoina lähiöissä tehdyt murhat eivät tule saamaan lainmukaista tuomioita. Ei löydy savuavaa asetta eikä todistajia. Poliisin mukaan Ruotsissa on ainakin 22 aluetta, jossa ei vallitse enää Ruotsin lait.
Esim. kuuluisa Södertäljen härvä oli maksanut pari vuotta sitten yhteiskunnalle 25 milj. euroa, kunnes kaikki alkoi uudestaan jääviyden takia. Kaikki oli aloitettava uudestaan. Pohjoismainen oikeusvaltio häviää multikultille 6-0. Kun matkustaa Rosengårdiin, on hyvä ottaa hammasharjan lisäksi luotiliivit.

Jouko Helenius

Ruotsin poliisin ja poliittisen korrektin lehdistön mukaan viime aikoina lähiöissä tehdyt murhat eivät tule saamaan lainmukaista tuomioita. Ei löydy savuavaa asetta eikä todistajia. Poliisin mukaan Ruotsissa on ainakin 22 aluetta, jossa ei vallitse enää Ruotsin lait.
Esim. kuuluisa Södertäljen härvä oli maksanut pari vuotta sitten yhteiskunnalle 25 milj. euroa, kunnes kaikki alkoi uudestaan jääviyden takia. Kaikki oli aloitettava uudestaan. Pohjoismainen oikeusvaltio häviää multikultille 6-0. Kun matkustaa Rosengårdiin, on hyvä ottaa hammasharjan lisäksi luotiliivit.

Aki Häkkilä

Olen minäkin takavuosina ollut yhteensä reilut 20 viikkoa Bogotá:ssa, joka vielä 2013 pääsi listoille yhtenä maailman väkivaltaisimmista kaupungeista. Ulkoministeriön matkustustiedotteesa kehotetaan välttämään mm. taksin ottamista lennosta vaikka näitäkin on tullut otettua, eikä mitään ole käynyt.

Se ei silti tarkoita, etteikö joku kerta olisi jotain voinut osua kohdalle. Se ei tarkoita sitä, että Bogotá tai Malmö näyttäisi jollekin sotatoimialueelle.

Jos Ruotsin posti ilmoittaa, ettei joillekin kaduille jaa postia Sevedissä (http://www.sydsvenskan.se/malmo/poststopp-pa-fem-g...) tai Schenker ilmoittaa ettei pysty huolehtimaan Rinkeby:n tietyistä postinumeroalueista (http://www.dn.se/nyheter/sverige/budfirman-schenke...), koska vartiointiliikkeet tai poliisi ei suostu turvaamaan, on siellä jotain taustalla. Jos Tukholman läänissä ammutaan ehkä 70 laukausta vuositasolla, Malmössä satakunta, Suur-Göteborgin alueella viitisenkymmentä, niin kyllä sekin tilastona jotain tarkoittaa (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...).

Ruotsissa ei taatusti ole säästelty kotouttamistoimenpiteistä, rasisiminvastaisuudesta tai mistään muustakaan toimenpiteestä, jotka ovat nykyisen maahanmuuttopolitiikan kulmakiviä Suomessa. Miksi siis olisi syytä odottaa, että Suomessa tulisi eri tuloksia, jos maahanmuutto nostettaisiin Ruotsin tasolle? Toki, jos laukaustenvaihdot ja julkisten palveluiden keskeyttämiset ovat hyväksyttävä hinta, niin mikäs siinä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näiden ennakkoluuloissa piehtaroivien nuivien kanssa keskustelu on ihan yhtä rakentavaa kuin keskustelu kehitysbiologiasta fundamentalistiuskovaisten kanssa.

Positiiviset kokemukset maahanmuuttajista ovat heille propagandaa ja tilastoista yritetään löytää jotain omaa ennakkokäsitystä tukevaa, mutta ei haluta nähdä edes saman tilaston kertomaa kokonaiskuvaa.

Parhaita nuivia kaupunkitarinoita kierrätetään loputtomiin kuin Uuden testamentin ylösnousemusta. (Esimerkki valittu näin pääsiäisen kunniksi.)

Pahinta tuossa nuivuudessa on sen aiheuttama vahinko Suomelle. Maan taloudelle, maineelle ja maahanmuuttajien kotoutumiselle. Nuivat ovat kuin leviävä syöpäpesäke, joka sairastuttaa koko suomineidon.

Mauri Skön

Nuivien kotouttamisohjelmassa ainakin toisen polven maahanmuuttaja oppisi hyvinkin nopeasti kättelemään naista pelkäämättä itsensä saastuttamista. Missähän kunnossa maan talous olisi ilman nuivia? Riittäisiköhän, jos Suomen Perustan laskelmiin maahanmuutosta lisäisi nollan perään?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Voisiko blogisti muuttaa Rosengårdiin ihan yhtä hyvin kuin mihin tahansa muualle Ruotsissa?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Keskimäärin ennakkoluulottomat ja myönteisesti ihmisiä todellisessa kanssakäymisessä (ei asosiaalisessa mediassa) kohtaavat kyllä pärjäävät lähiössä kuin lähiössä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari
Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #55

Mikäli sattumoisin Malmöstä löytyisi seuraava innostava tekeminen, niin etsisin verkosta sopivia asuntoja keskustan alueelta, enkä ainakaan mistään levottomuussyistä sulkisi Rosengårdia pois. Perheessä on jo monikulttuurista taustaa, joki sekin ehkä vaikuttaa. Vesi vetää puoleensa, ja vanhemmat talot, joten ehkä se kiva paikka ei kuitenkaan Rosengårdista löytyisi. Tulevassa päiväkodissa/koulussa haluaisin vierailla ennen lopullista päätöstä.

Tässä blocket.se:sta eka asunto, joka tuli vastaan. Ihan kivalta näyttää.

http://net.sfd.se/webpack/wpBildLista/Default.aspx...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #83

Ok. No olet sitten kuitenkin pienessä vähemmistössä, kun siinä kapunginosassa ei enää paljon pottunokkakansaa ole.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #86

Olisin kuitenkin maahanmuuttaja :)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #87

Niin, suomalaistaustainen olisit, jos muuttaisit Ruotsiin.

Et siis suomalainen, vaan suomalaistaustainen.

Vai miten se menee?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #91

En tiedä. Ruotsinsuomenruotsalainen? Minulla on selvä lokerointiallergia, vaikka onkin haastavaa suhtautua ihmisiin yksilöinä ja edes jotenkin ennakkoluulottomasti.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Oiva kirjoitus. Missäpä suomalainen ei pärjäisi? No, taksijonossa yökerhojen suljettua ovensa ja nakkikioskin jonossa. Hieman paremmin, jos muistaa olla puhumatta toista kotimaista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tämä saa kyllä suomalaiset muuttamaan Rosengårdiin. Blogissa valheet ja epätotuudet karisivat kaikkien mielistä. :D
Paljonko siellä muuten asuu suomalaisia?

Veijo Ylä-notko

Koskas finnet on ruvennu pärjäämään kilpailussa kantiksille :):):)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rosengårdiin ei kirjoitusten mukaan ambulanssit aja, ennen kuin ovat saaneet poliisiautosaattueen tuekseen.

Samanlaisten nettikirjoitusten mukaan Ruotsissa on 55 aluetta, jonne poliisi ei uskalla mennä, kuin vahvassa saattueessa. Tosin Ruotsin poliisi on asiasta eri mieltä, ja on omasta mielestään raportoinut vain, että näillä alueilla rikollisjengit ovat tavallista voimakkaampia ja todistajia on vaikeampi saada ja poliiseihin suhtaudutaan tavallista vihamielisemmin.

Tuossa yksi esimerkki alueesta Koppargårdenista ruotsiksi http://www.hd.se/lokalt/landskrona/2014/07/30/mass...

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Mistä tahansa asiasta, alueesta tai vaikkapa ihmisryhmästä voi tietysti rakentamalla rakentavaa hurjaa ja pelottavaa. Totuus on monimuotoinen juttu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Iltapäivä taitaa osittain osua siestan aikoihin. 22.00 ja eteenpäin kaikki voi olla toisin.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Viimeistään sitten kun kaikki on toisin, kaikki on aivan toisin :)

Veikko Nironen

Nämä kansan vaihtajat eli kaikki tulijat mielellään vastaanottavat ns"suvaisevaiset", jotka näkevät, että kaikki ulkomailta tulevat ovat parempia, kuin kantasuomalaiset ja sen takia kai parasta täyttää maa ulkolaisilla...

Ei ole väliä riittääkö raha edes kantasuomalaisten ylöspitoon ja jos ei, niin ottetaan kantasuomalaisilta pois,vaikka vanhusten hoidosta ja lapsilisistä, sillä maahamuuttajille on piikki aina auki...

"Suvaisevaisten" kannatais miettiä mikä odottaa lopulta rajoittamattoman maahanmuuton lopputulemana, eli naisista tehdään toisen luokan kansalaisia ja puetaan, kuten musliminaiset, jollei Sitten kansannousu tms lopulta pysäytä islamia tarvittaessa...

Kannattais muistaa sekin, että maailmassa riittää pakolaisia niin paljon, että vaikka Suomeen otettais miljoonia, niin sillä ei ole käytännön merkitystä...Paljon tehokkaampi tapa edeleen olisi auttaa heitä lähialueillaan...

Perussuomalaiset haluavat rajoittaa maahanmuuton vaan tarveperäisiin työhön tulijoihin...Pitääkseen Suomen asumiskelpoisena kantasuomalaisille...

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Näin se menee! Ensin vaihdetaan kansa ja sitten vaihdetaan vaatteet. Ja se ainoa kantasuomalainen, joka salaa onnistui jäämään, joutuu maksamaan laskun. :)

LISÄYS: Nyt ei saa sitten tosikkomaisesti repiä pelihousujaan vaikka yritinkin olla hauska. Suomessa asuu hyviä ihmisiä. Kansa on vähän epätarkoituksenmukainen käsite.

Esa Nikko

Mikko Ahola, Ruotsissa voi olla jonkun nettikirjoituksen mukaan 55 aluetta, joihin poliisi ei uskalla mennä. Mutta ei sen tarvitse olla totta vain jos joku on näin kirjoittanut.
Yksi näistä 55 alueesta on Hjällbo Göteborgissa. Maahanmuuttajia n. 95 %. Kortedalan lähiön poliisi tarvitsi suuremmat tilat ja ne siis löytyivät Hjällbosta, lähiöstä, jonne poliisi ei muka uskalla mennä.
Asun itse Ruotsissa, Rosengårdeniin verrattavissa olevassa lähiössä vuodesta 2004. Maahanmuuttajien määrä täällä on 97 % 15 000 asukkaasta. Liikumme täällä koko perhe jokaisena ajankohtana vuorokaudessa ja jokaisena viikonpäivänä. Emme ole olleet koskaan huolissamme.
Myös täällä Göteborgissa tilastot näyttävät samanlaisilta kuin Malmössa. Suurin riski joutua väkivallan tai ryöstön uhriksi on kaupungin keskusta.
Ruotsissa on kivitetty poliisin ja palokunnan kalustoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö palokunta uskaltaisi paikalle ilman poliisisaattuetta, vaan se ensimmäinen tapaus nosti työsuojeluvaltuutetun vaatimuksen, jonka mukaan poliisi pitää aina hälyttää nyös paikalle. Käytännössä tämä ei ole lisännyt poliisin työtä, koska näin on menetelty aina. Poliisia tarvitaan lähinnä liikenteen järjestelyihin ja tapahtumapaikkojen eristämiseen,
Täällä siis ei ole 55 lähiötä, joihin poliisi ei uskaltaisi mennä. Kysymys on poliisin raportista lähiöistä, joissa rikollisuus vaikuttaa yhteiskuntaan negatiivisesti. Raportissa on mukana myös Majorna, jossa maahanmuuttajien osuus on alle 10 % ja pari muuta kaupunginosaa, joiden asukkaat ihmettelevät miksi heidän kotinurkkansa on liitetty mukaan raporttiin. Siihen tosin riitti lähiön ikä yksikin autostereoita varasteleva jengi tai pillereitä koulussa kauppaava pikkupoika.
Ymmärrän artikkelin kirjoittajan motiivin. Suomessa on maalattu kuva, jonka mukaan täällä vaan ammuskellaan ja poltetaan autoja, mutta myös lähiöden rauha saattaa hämmentää sellaista, joka uskoo että törmää tällaiseen heti.
Asuin täällä itse ensimmäisen kerran 1978. Silloinkin tänne muutettiin koska täältä sai asunnon samana päivänä. Silloin täällä asui valtavasti suomalaisia. Poliisi kävi paljon useammin paikalla rauhoittelemassa. Alkoholia käytettiin paljon ja järjestyshäiriöt sen mukaan, niitä ei vain toimitettu samalla tavalla internetin välityksellä jokaiseen olovhuoneeseen 10:stä eri mediasta 10 kertaa päivässä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siinä alkuperäisessä raportissa ei sanotakaan, että olisi 55 aluetta jonne poliisi ei uskaltaisi mennä. Se on joidenkin maahanmuuttokriittisten väärintulkinta, ja sitä raporttia moni hehkuttelee saattein, joista näkee että itse raporttia ei olla edes luettu vai lieneekö heikoista ruotsin taidoista kyse.

Raportissa sanotaan selvästi, että noilla 55:llä alueella poliisi toimii tehostetusti. Yhtäkään no-go-zonea Ruotsissa ei ole.

Täällä Suomessa on rakennettu vuosia yliampuvia mielikuvia Ruotsin maahanvoittajavarunsaista lähiöistä, päänenässä sellaiset poliitikot, jotka tuskin koskaan ovat paikan päällä käyneetkään.

Esa Nikko

Raportissa ei mainita armeijan käyttämää "no go zonia", vaan sitä viljelee yksi nettikirjoittaja ja perässä hiihtäjät, jotka huolehtivat levityksestä. Jokaista perässähiihtäjää yhdistää yksi asia: he eivät ole lukeneet itse sitä raporttia.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Tarkoitus ja motiivi oli juuri sellainen, että halusin mennä omin silmin katsomaan - ja tästä lyhyen subjektiivisen mielikuvan välittää tekstitse -, miltä päällisin puolin näyttää paikka, jota niin ahkerasti retostellaan kriisiesimerkkinä Ruotsin maahanmuuttopolitiikasta.

Kuvittelin, että paikka näyttää normaalilta ränsistyneeltä asuinalueelta. Kuvittelin, että kaduilla liikkuisi paljon ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Ränsistyneisyyden osalta kuvittelin väärin koska tosi siistiltä näytti.

Nyt jatketaan takaisin Suomeen. Rosengårdin kautta hakemaan mukaan mahtavaa matkalounasta.

Esa Nikko

Yllä olevaan vielä sen verran, että poliisi haastatteli Göteborgin itäisten, siirtolaistiheiden lähiöiden asukkaita. Tarkoitus oli kartoittaa, mikä asukkaita häiritsee eniten. Tuloksena kohta, johon poliisi tulee keskittymään erikoisesti. Asukkaita itäisessä Göteborgissa kiusaa eniten alueillä terrorisoivat mopot. Poliisin mukaan asiaan on kiinnitetty jo paljon huomiota meidän lähiössämme ja tavoitteena on saada tilanne hallintaan kokonaisuudessa tämän vuoden aikana.

Esa Nikko

Ammuskeluista sen verran, että poliisi tietää keitä he ovat. Kyseessä on pari rikollisjengiä. Myös asukkaat tietävät, ketkä ammuskelevat. Asukkaat vaativat, että poliisin pitää ottaa heidät kiinni. Mutta siihen tarvitaan todisteita. Asukkaat eivät tosin suostu todistamaan, koska tämä edellyttäisi muuttoa, suojattua identiteettiä, pelkoa jne.

Poliisi on usein paikalla, partioi tehostetusti, mutta ei voi tietenkään yltää joka nurkkaan. Mutta pidätyksiä tehdään harva se päivä ja aseita takavarikoidaan. Uskon, että pian tulee käänne ja pahimmat rosvot saadaan aisoihin.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Isot kiitokset kaikille kommentoijille! Hetken verran olen poissa linjoilta kunnes illalla päästään Tukholmaan ja Amorellaan.

Mitä voimme oppia Ruotsista ja vaikkapa Rosengårdista? Minusta tämä on yhä todella tärkeä kysymys, johon pitäisi päästä vastaamaan muulla tavalla kuin "ei haluta sitä".

Esa Nikko

Itseasiassa nuo 55 aluetta kuuluvat Ruotsin hallituksen kartoitukseen alueista, jotka ovat kipeästi korjauksen tarpeessa. Ne ovat osittain aika huonossa kunnossa, mutta kelpaavat toki vielä asumiseen. Suurin ongelma on asuntojen koko. Ne on suunniteltu perheille, joissa on 2-3 lasta. Nyt niissä asuu paljon 5-10 henkisiä perheitä. Tämä asettaa vaatimuksensa ilmastoinnille, kylpyhuoneille, jääkaapeille jne. Lähiöiden ulkoasun korjaaminen on ollut käynnissä jo pitkään, mutta itse taloista moni tullaan purkamaan ja uudelleenrakentamaan ajan normien mukaan.

Esa Nikko

Omalta osaltani haluaisin kommentoida Mikaelin kysymystä, mitä voisimme oppia Ruotsista ja Rosengårdista? Yhden asian ainakin: ei kannata liioitella, eikä uskoa aina kaikkea mitä tyrkytetään. Mutta ei liioittelu ole mikään suomalaisten yksinoikeus. Moni esim muistaa Husbyn lähiön mellakat. Autoja poltettiin torilla. Samaan aikaa ulkoministeriö Hollannissa kehoitti matkailijoita perumaan matkansa Ruotsiin, koska maa palaa... Joskus tuntuu tosin siltä kun lukee näitä juttuja, että Suomessa uskotaan ihan tosissaan, että Ruotsissa on paha olla.

Toinen asia: lähiö on aina lähiö ja sellaisiakin tarvitaan aina. Lähiöihin muuttaa yleensä sellaiset, joilla ei ole varaa hulppeaan terassihuoneistoon keskustassa. Lähiöistä löytyy usein nopeimmin se asunto. Lähiöön kohdistetaan silloin katseet, kun tarvitaan se ensimmäinen ja halvin mahdollinen asunto maassa. Minne ellei tällaisia lähiöitä olisi??!! Miten kommentoida, jos maahanmuuttoviranomaiset alkaisivat yhtäkkiä sijoittamaan pakolaisia esim Helsingin keskustaan? Uskon, ettei katkeruudella olisi silloin mitään rajoja.

Lähiö on usein luonnonläheisellä paikalla, joka suosii ulkoilua ja liikuntaa. Zlatan Ibrahimovic on vain yksi tunnettu jalkapalloilija, joka lähti Rosengårdista. Hän palaa sinne tasaisin välein. Hän tukee paljon alueen jalkapalloa. FC Rosengård voitti jalkapallon naisten mestaruuden, Malmö FF miesten. Voisiko olla niin, ettei Mikael ole ihan pihalla artikkelissaan, jossa hän koki omin silmin paljon parjatun Rosengårdin ja pani merkille, ettei tilanne ehkä olekaan aivan niin paha, kuin moni uskoo ja antaa ymmärtää?

Yleensä näitä juttuja kaivellessa saan ennemmin tai myöhemmin palautetta tyyliin "no muuta itse sinne onnelaan jos kaikki kerran on niin hyvin ja ruusuista". Kyllä, puutteensa on lähiöissäkin ja paljon voitaisiin tehdä lisää ja eri tavalla, mutta täällä ollaan, 14:sta vuosi menossa ja kaikki kunnossa;-)

Veikko Nironen

Tiedetään hyvin, teidän"naureksivat" väitteenne, ettei "kansan" vaihtaminen ole mahdollista, mutta kun vilkaistaan totuuden mukaisin perustein länsinaapuria ja tehdään oikeita johtopäätöksiä, niin voidaan hyvin sanoa tilanteen oleva moninpaikoin erittäinkin huono ja maahamuutto vain edelleen jatkuu kuten ennenkin..

Se ihmetytää, varsinkin kun "suvaisevat" pitävät itseään paremmin kaikki tietävinä niin, vaikka esim rikoksia tehtaillaan kuinka paljon vaan, enemmän,kuin kantaväestö, niin peitellään kaikin tavoin, muutenkin vähätellään ja suorastaan "avustetaan" välttelemään kiinnijoutumista, jätämällä kertomatta tuntomerkkejä...

Yleensä ne tiedot jotain kautta tulee tiedoksi, jotenka on peittelijöiden taholta turhaa touhua yrittää niitä salailla, luotettavuus siinä vaan menee...

Oikeastaan teidän toimintanne muistuttaa tätä "Putintrollien" toimintaa, kun he "kaunistelevat" Putinin toimintaa, niin te teette samaa maahanmuuttajien kanssa...

Ja tiedetään, että "rannikko kansanosa" kaipaa kipeästi Ruotsinkielisiä äänestäjiä kielipoliitiikkansa tueksi... Mutta sopii kovasti epäillä ajatellaanko siinäkään maahanmuutossa, edes maahanmuuttajien etua, jos opetetaan vain Ruotsinkieli...

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jos työllistymistä ajattelee, niin pitäisi tietty oppia puhumaan sellaista kieltä, joka kelpaa relevanteille työtä tarjoaville. Suomessa on varmastikin alueita, joissa ruotsi riittää (myös Ahvenanmaan lisäksi), mutta useammissa paikoissa tietty suomi on se ykköskieli. "Jompaa kumpaa kansalliskielistä" on työllistymistä ajatellen epätarkoituksenmukainen idea.

Kansan vaihtaminen ei ole mahdollista. Useimmissa maissa ihmiset voivat tietty liikkua maahan ja maasta pois, jolloin "kansa" on elävä käsite.

Esa Nikko

Veikko Nironen, voisit hieman tarkentaa. En ole vailla johtopäätöksiä, vaan faktaa siitä, missä tilanne on erittäinkin huono ja millä tavoin?

Mitä tulee avustamiseen, niin tässä on usein taustalla pelko. Jos käräyttää jonkun, se syyllinen saattaa saada muutaman kuukauden tuomion, kun taas sen käräyttäjän pitää jatkaa asumistaan samassa paikassa. Usein perheensä kanssa. Monelle valinta on itsestään selvä - on parempi vaieta...

Mitä tarkoitat "rannikko kansanosan" tarpeella ruotsinkielisistä äänestäjistä? Vaikka Rosengårdissa asuukin paljon ihmisiä maailman eri kolkista, ruotsinkieli on siellä yleiskieli, jolla voi hoitaa hoitaa asiansa.

Veikko Nironen

No työllisyydestä sen verran, että taitaa olla aika minimaallinen porukka joka pelkällä Ruotsilla pärjää työmarkkinoilla varsinaisen Suomen alueella...

Ja se "kansanvaihtaminen" on sitä Että, verrataanpa vaikka Ruotsiin, joka on paljon pidemmällä kansanvaihtumisessa ja siellä se näkyy sillätävalla, että missä alueella on paljon maahanmuuttajia niin sieltä yleensä muuttaa kanta väestö pois ketkä pystyvät..

Somessakin on samaa muuttoa tapahtumassa, kun mm "katsotaan että lasten hyvän koulutuksen saaminen vaarantuu liiallisen maahanmuutaja lasten määrästä johtuvien oppimisvaikeuksien takia"...

Jatketaanpa, siitä kasanvaihtamisesta...Siis muuton lisääntyessä tulee lisää maahan muuttajien kansoittamia alueita...Eli ei kantaväestön muuta välttämättä maasta, vaan pois maahanmuuttajien alueilta...

Ja kun tiedetään muslimit lisääntyvät paljon nopeammin kuin kantaväestö ja muslimeilla voi olla neljäkin vaimoa niin Lisääntymis vauhti on moninkertainen...

Jossain vaiheessa maahanmuuttajat ovat lisääntyneet niin paljon, että rupeavat saamaan eduskuntaan omia edustajiaan ajamaan omia lakejaan...Ja Kantasuomalaiset ovat lopulta vähemmistönä...

Muslimeillahan on tavoitteena levittää islamin usko koko maailmaan,niinkuin tiedetään, vaikka euroopassa päättäjät eivät näytä ottavan sitä todesta... Euroopassa ollaankin jo turhan pitkällä...

Veikko Nironen

Esa Nikko, en rupea sinulle mitään alueita luettelemaan, koska, jos asut Ruotsissa, varmasti tiedät itsekkin kuinka todellisuudessa asiat ovat, kunhan esität muuta...Ja muutenkin sun juttusi näyttää ihan "Suvakitilaustyöltä"...

Olen lukenu sen verran tositapauksia ruotsistakin, että tiedän kuinka asiat siellä todella on...

RKP näkyy olevan tilasto ykkösenä haluamassa lisää mmaahanmuuttajia.

Minä puolestani lopetan vastailun tähän, kun olen sanottavani sanonut..Kaikilla olkoon mielipiteen vapaus...

Esa Nikko

Veikko Nironen, minä tiedän kyllä hyvin, mitä kotinurkillani tapahtuu. Tiedän myös mitä kotinurkillani ei tapahdu. Siksi kysyin sinulta, mitä sinä tiedät. Mutta jos olen sinusta kirjoittanut jotain, joka ei pidä paikkaansa, niin kerro ihmeessä niin otetaan selvää.

Tykkäisitkö sinä neljästä vaimosta? Sehän on vain järjestelykysymys sellaiselle, joka tykkää, mutta neljään anoppiin vaaditaan jo mies!

Minulla on 15 000 naapuria, joista suuri osa tunnustaa islamia. Tähän mennessä asia ei ole häirinnyt minua. Eivät jehovalaisetkaan, eivätkä myöskään lestadiolaiset. Itseasiassa muslimit eivät ole koskaan soittaneet ovikelloani uskonasioissa, jehovalaiset kylläkin....

Euroopassa on yli 40 miljoonaa muslimia. Jos he haluaisivat sinustakin islamia tunnustavan, he olisivat tehneet sen jo aikoja sitten.

Esa Nikko

Veikko Nironen, maahanmuuttajien suosimat lähiöt rakennettiin nimenomaan siirtolaisille silloin kun Ruotsin telakat ja liukuhihnat huusivat työvoimaa. Niissä asui jo silloin hyvin vähän ruotsalaisia.
Maahanmuuttajat valtasivat nopeasti huonopalkkaiset alat, ruotsalaiset taas paremmat. Näin he vaurastuivat nopeasti ja nostivat tietenkin myös asumisensa tasoa.
Yksi tällainen alue on Gårdsten Göteborgissa. Lähiö rakennettiin hienolle paikalle ja sinne oli tarkoitus majoittaa vähän paremman luokan ruotsalaisia. Pian selvisi, ettei sinne kukaan halunnut. Lopulta sinne sijoitettiin suomalaisia siirtolaisia, mustalaisia, jugoslaaveja jne. Tänä päivänä siellä asuu suurimmaksi osaksi arabeja. Mutta myös ruotsalaisia. Vaikka vain vähän, mutta joku sanoi, ettei siellä ole koskaan asunut niin paljon ruotsalaisia, kuin nyt...

Veikolle tekisi terää löytöretki omin silmin. Moni asia voisi aueta eri tavalla.

Toimituksen poiminnat