Suomen teollinen lapsituotanto

Taas on se aika keväästä kun subjektiivista lastenhoito-oikeutta ollaan poistamassa ja poistamisen vastustajat vetoavat lapsen oikeuteen ammattilaisten toteuttamaan varhaiskasvatukseen, eli päivähoitoon.

Mietinpäs hetken.

Jos lapsella itsellään on kyseinen subjektiivinen oikeus päiväkotiin ja sen antamaan "hyvään varhaiskasvatukseen", niin mitä meidän pitäisi ajatella vanhemmista, jotka eivät syystä tai toisesta näe hyväksi viedä lastaan päiväkotiin? Jos lapsen oikeus on päästä julkisen varhaiskasvatuksen piiriin ja vanhemmat kieltäytyvät, niin eikö tämä voitaisiin nähdä lapsen kehitystä haittaavana tekona, jopa siinä määrin, että julkisen vallan, eli lastensuojelun pitäisi puuttua, ja viime kädessä tavalla tai toisella varmistaa lapsen oikeuksien toteutuminen vanhempien tahdosta huolimatta? 

Vielä muutama viikko sitten laki lasten päivähoidosta pohjautui vahvasti Unicefin lapsen oikeuksiin, jossa tehtävänjako on selkeä: päivähoito on vanhemmille tarjottava palvelu, jota vanhemmat voivat oman harkintansa mukaan käyttää tai jättää käyttämättä. 

Sen jälkeen asiat ovat muuttuneet.

Laista lasten päivähoidosta tuli Varhaiskasvatuslaki. Missä vanhassa laissa päivähoidon tavoitteena "on tukea päivähoidossa olevien lasten koteja näiden kasvatustehtävässä ja yhdessä kotien kanssa edistää lapsen persoonallisuuden tasapainoista kehitystä", uudessa laissa kodit ja vanhemmat on jätetty lapsen varjoon, ja nyt puhutaan "lapsen oikeudesta [yhdenvertaiseen] varhaiskasvatukseen", lapsen oikeudesta koulutukselliseen tasa-arvoon, monipuoliseen pedagogiseen toimintaan, ja niin edelleen ja niin edelleen. 

Missä vanhassa laissa […] kunnan on huolehdittava siitä, että lapsen vanhemmat tai muut huoltajat voivat saada lapselle kunnan järjestämän 1 §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitetun päivähoitopaikan […]", uudessa laissa kunnan on huolehdittava ihan eri asiasta, eli siitä, että "[…] lapsi saa varhaiskasvatusta kunnan järjestämässä 1 §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitetussa paikassa […]"

Hyvää tarkoittaen voi tietysti mieltää, että lapsen etu asetetaan aina ensisijaiseksi ihan kaikessa mahdollisessa, mutta mikä onkaan tulevaisuuden yhteiskunnassa vanhempien rooli. Synnyttäminen jäänee vielä pitkään äitien harteille. Onko jotain muuta, jota julkinen valta ei itsensä mielestä voisi tehdä yhdenvertaisemmin ja kaikin puolin paremmin? 

mikael
Sitoutumaton Sipoo

Pääosin symppistyyppi, joka pohtii paljon elämän tarkoitusta. Twitterissä @mlonnroth.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu