Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Hyväksymme tappavaa väkivaltaa?

Satuin vilkaisemaan helsinkiläisen vihreän kaupunginvaltuutetun, Otso Kivekkään, blogikirjoitusta "Liikenneraivoa vastaan", ja meinasin tippua tuolilta.

"Meillä kulttuuri jossa jotenkin hyväksytään että autoilija 'näyttää pyöräilijälle tämän paikan'. Siis uhkaa tappavalla väkivallalla, tai jopa yrittää käyttää sitä.", kirjoittaa Otso Kivekäs, ja jään ihmettelemään, että näinkö tosiaan on? Hyväksytäänkö kulttuurissamme, että autoilija yrittää kohdistaa tappavaa väkivaltaa pyöräilijöihin? Mihin perustuu tämä väite? Mikä ja kenen tämä kulttuuri on? Ketkä tämän hyväksyvät?

Toisaalla Helsingin poliisin Dennis Pasterstein kertoo, että Helsinki on turvallinen pyöräilykaupunki. Kuolemaan johtavia onnettomuuksia on erittäin vähän ja Pastersteinin mielestä mitään erityistä vastakkainasettelua pyöräilijöiden ja autoilijoiden välillä ei ole nähtävissä. 

Kumpi tässä nyt on kuutamolla? Vai ei kumpikaan? En osaa sanoa, mutta olisi hyvä tietää, mikä on totta ja mikä vain perusteetonta ongelmien vähättelyä, tai perusteetonta vihan lietsomista eri tavalla lokeroitujen ihmisryhmien välille. 

Minun omassa subjektiivisessa maailmassani olen pyöräillyt sekä Helsingissä että maaseudulla. Helsingissä olen eniten pelännyt toisia ja suhteessa minuun hyvin paljon vauhdikkaammin liikkuvia pyöräilijöitä. Tilaa on joskus aika vähän ja tilannenopeutta reilusti enemmän kuin mitä itse arvioisin turvalliseksi. Maaseudulla olen pelännyt kapeilla teillä suht läheltä ohittavia rekkoja, ja jonkun verran tien kuntoa (onko tullut uusia kuoppia tai jotain) kun olen tullut vauhdilla mäkeä alas. 

Vastakkainasettelut joka tapauksessa ärsyttävät. Liikenne on yhteispeliä, jossa jokaisella liikkujalla on vastuu siitä, että hän ja kanssaliikkuvat pääsevät turvallisesti minne ovatkin menossa. Velvollisuudet ennen oikeuksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Autoilijoita en pyöräilijänä pelkää. Autot ovat isoja ja ennakoitavissa. Autoilijat eivät välitä kevyestä liikenteestä.

Enemmän pelkään unisia teinejä, pikkulapsia, koiraltaan käytöskoulun skipanneita, vanhoja ukkoja ja keski-ikäisiä naisia ajelemassa mankeleillaan tuijottaen pyöränsä etupyörän napaa tai kävelemässä laidasta laitaan. Niistä ei tiedä ikinä mitä ne seuraavaksi tekee.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

ECF:n barometrin mukaan Suomi on 4. fiksuin pyöräilymaa Euroopassa. Edellä (1.) Tanska, Hollanti, Ruotsi.

http://www.ecf.com/ecf-cycling-barometer/

Turvallisuudessa 6. paras, suht tasoissa 5. Tanskan kanssa. Edellä Luxemburg, Malta, Ruotsi, Hollanti.

https://www.dropbox.com/s/4to72s6wccyqymh/ECF%20cy...

Toimituksen poiminnat