Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Tämä vihapuhe on sallittua

  • Lapsia Mäntän vastaanottokeskuksessa
    Lapsia Mäntän vastaanottokeskuksessa

Mitä toisista ihmisistä laillisesti voi sanoa syyllistymättä kansanryhmän vastaiseen kiihottamiseen tai muuhun rasistiseen rikokseen? Ilmeisesti melko lailla mitä vain, perustuen äsken saamaani poliisin päätökseen.

Elokuun alussa Amandan Aarteet -nimisen kirpparin edustaja postasi facebookiin julkisen päivityksen (tällä hetkellä poistettu facebookista, mutta luettavissa mm. täältä) siitä, miten Mäntän vastaanottokeskuksen asukkaat tekevät elämästä ja liiketoiminnasta niin hankalan, että voimat loppuu ja kirppari pitää sulkea. Seurasi kiihtynyt ja rasistinen keskustelu vastaanottokeskuksen asukkaista.

XX: "Eiköhä sinne joka vapaa ehtonen löydy muutamaks päiväks pitämään nämä ihmisjätteet ulkopuolella. Jos sen jälkee tulee niin uus vapaa ehtonen ajamaan niitä pois. Oppiihan ne muutkin elukat niin miksei nuokin"

Tein mm. tästä kommentista rikosilmoituksen, joka poliisin näkemyksen mukaan oli perusteeton. Näin voi siis toisista ihmisistä-- turvapaikanhakijoista ja vastaanottokeskuksen asukkaista-- poliisin mukaan lainmukaisesti sanoa. 

Mika Illmanin väitöskirjassa ("Hets mot folkgrupp", 2005) pohditaan, että jo ryssä-sanan käyttö venäläisistä voi olla laitonta. Melkoisesti ovat laintulkinnan maalitolpat kymmenessä vuodessa siirtyneet.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

T Piepponen

Ihmisryhmä ei ole kansanryhmä.

Vihapuheita ei ole olemassa.

Ihmiset ovat nisäkkäitä.

Enimmäkseen tyhmiä sellaisia.

Vieläkö mitä tarvii selittää?

Minkä vuoksi jossain kirpparilla ei voi olla rauhallisesti?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Ihmisryhmä ei ole kansanryhmä, mutta pykälän tekstissä ja esittelyssä tehdään selväksi se, että kiihottaminen liittyy nimenomaan ihmisryhmään eikä paljon vaikeammin määriteltävään kansanryhmään.

T Piepponen

Tässäkään ei nyt ole rikollisuutta havaittu. Suomen viranomaisethan ovat aina oikeassa. Ei pidä itkeä siis.

Vieläkään ei tullut vastausta miksei kirpputorilla voi käyttäytyä niin ettei tule jupinaa? Jos tulee jupinaa, niin mikä on syy?

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth Vastaus kommenttiin #9

Ei itketä :)

Luulen, että käyttäytymisen määritteleminen on osittain kuin se tango, johon tarvitaan enemmän kuin yksi. Jonkinlaatuisesta kulttuuritörmäyksestä on ainakin ollut kyse.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kirpparille luulisi pakolaisten olevan aika hyvä asiakasryhmä. Jos asiakkaita kohtelee ystävällisesti (huom ei tarkoita lepsusti) niin bisnes voi kukoistaa.
Meidän kirpparilla siis Koivutorin ilmaisella ulkokirpparilla muuten on myyjinä vanhempi irakilaisperiskunta. On kiva seurata heidän myyntityyliään, huolellista ja harrasta. En ole ollut Turkkia idempänä mutta kyllä sielläkin jo huomasi miten kaikenlainen kaupittelu on asia joka otetaan vakavasti. No tää ei ihan liittynyt asiaan mutta kuiteski.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Jonkun verran kun seurasin ketjua, niin ehkä tämä vähän siihen suuntaan myös kehittyi. Alkuperäinen postaaja pääsi vähän turhautumisestaan eroon ja elämä jatkui etenemistään.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tietenkin aika törkeätä kirjoittelua tuo, josta bloggaaja kirjoittaa, myönnetään.
Jotenkin kumminkin ajattelen, että tärkeämpääkin tutkittavaa poliisilla on.
Jos nettisuunsoittoa aletaan poliisien toimesta entistä enemmän tutkimaan, niin tavalliset rikokset jäävät tutkimatta. Jo nyt kuulemma poliisit, eivät esimerkiksi pikkurikoksista ota edes ilmoitusta vastaan ja jos ottavat, niin tutkimatta jää.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Kyllä, ymmärrän kyllä pointtisi.

Minusta tässä oli kuitenkin kyse rasistisesta viharikoksesta (ok, poliisi oli eri mieletä), johon kuuluisi suhtautua enemmän tai vähemmän nollatoleranssilla. Lain hengen mukaan ei saisi antaa tilaa sellaisen kulttuurin syntymiselle, jossa väheksytään jonkun ihmisryhmän ihmisarvoa, kaikkine seuraamuksineen, ja tämä on minusta selkeä alku juuri sellaiselle toiminnalle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Kirous levätköön viiksiesi päällä, sinä koira ja kätyri", näytti jokin aika sitten olleen normaalia ilmaisua eräässä arabiliiton kokouksessa. Se oli kulttuurin mukaista viestintää, joka näyttää olevan [meidän kannaltamme] tyylitellyn väkevänä elävässä käytössä julkisestikin jossain Kairossa.

Kun demariukot toteavat torikahvilassa, että "ei muuta kuin proomuun ja luukku auki Airistolla", niin olisihan siinä Antti Rinteelläkin irtisanomista ja selittämistä, jos TS:n hihamerkkitoimitukselle vinkkaisi...

Suomessa poliisilla riittää töitä, kun kulttuurit törmäävät ja ilmiantajat ahkeroivat. Tulee aika paljon tulkintoja siitä, kenellä ja minkälaisilla taustoilla varustetulla ihmisellä on oikeus sanoa mitäkin, milläkin maakunnan tai kulttuurin tyylilajilla tai urbaanilla taiteellisella vapaudella tai ns. "kansan suusta" lainaten...

"Mädäntykööt äitisi silmät" on muuten käytössä Välimeren tällä puolen. Kauheata vihapuhetta.

Rii Raa

No hohhoijaa…Tätä täysin käsittämätöntä lyhytkatseista viestiketjua silmäillessä ei voi kuin todeta, että 'JEEE! Hyvä, että saadaan Suomesta monikulttuurisempi!!!' Ehkä suomalaisista muodostuu hieman suvaitsevampi, avarakatseisempi ja ymmärtävämpi kansakunta, ja positiivisena asiana se, että 20 vuoden päästä kaikki tähän ketjuun kirjoitelleet on onnellisia (toivottavasti) vanhempia ja isovanhempia, ja heidän lapsensa elävät monikulttuurisessa, värikkäässä, ja suvaitsevassa ilmapiirissä, eikä vanhempien, ja isovanhempien ongelmia enää kukaan edes muista :) Thumbs UP for the next 20 years! It can only get better <3

Toimituksen poiminnat