Alitajunta puhuu Ihanan, ikävän ja monenlaisen muun puolesta

Mitä aiot tehdä Syyrian sisällissodan lopettamiseksi?

  • Peruskorjattavat Azaz ja eduskunnan istuntosali
    Peruskorjattavat Azaz ja eduskunnan istuntosali

Lähetin noin kuukausi sitten alla olevan sähköpostin jokaiselle kansanedustajalle:


Arvoisa kansanedustaja!

Syyrian yli viisi vuotta kestänyt sisällissota on saatava loppumaan. 

Olen Suomen kansalainen ja tahdon, että maani toimii aktiivisesti yhdessä muiden maiden ja instituutioiden kanssa mahdollisten ratkaisujen etsimiseksi ja toimeenpanemiseksi, jotta sisällissota loppuisi. 

Tahdon, että maani toimii sen puolesta, että syyrialaisille— lapsille, aikuisille ja vielä syntymättömille lapsille— toteutuu ihmisoikeus turvalliseen elämään.

Kysyn sinulta, arvoisa kansanedustaja: 

  • Mitä tällä hetkellä teet tai voisit tehdä Syyrian sisällissodan lopettamiseksi? 
  • Mitä eduskuntaryhmäsi ja puolueesi tekee tai voisi tehdä Syyrian sisällissodan lopettamiseksi?
  • Mitä hallitus/Suomi tekee Syyrian sisällissodan lopettamiseksi?
  • Mitä sinun mielestäsi hallituksen/Suomen pitäisi tehdä Syyrian sisällissodan lopettamiseksi? 

Kiitän syvästi ja lämpimästi tärkeästä kansanedustajan työstäsi. 

Kunnioittaen,

Mikael Lönnroth


Vastaajia oli sen verran vähän, että julkaisen vastaukset kokonaisuudessaan. Isot kiitokset kansanedustajille, jotka vastasivat!

 

Aila Paloniemi (Keskusta)

Hei

Olen eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Valiokunnan asialistalla on yhtenä asiana jatkuvasti Syyria ja Syyrian sodan lopettamisen mahdollisuudet. Suomi toimii yhdessä EU:n ja muun kansainvälisen yhteisön ( YK ja muut) kanssa tulitauon ja rauhanponnistelujen aikaansaamiseksi Syyriassa ja lähialueilla. Kuten näet ja tiedät, tehtävä ei ole helppo. Syyriassa on niin paljon aseita ja erilaisia oppositioryhmiä kuten myös omaan laskuunsa toimivia asejoukkoja, että esimerkiksi rauhanneuvotteluihin on vaikea saada osapuolia ( niitä on niin monia ja mitä erilaisimmilla tarkoitusperillä).

Työtä tehdään koko ajan ja sitä riittää vielä vuosiksi.

Paloniemen Aila

Kansanedustaja ( kesk)

 

Jari Leppä (Keskusta)

Tervehdys!

Tärkeintä on puuttuminen tämän kriisin juurisyihin. Se tapahtuu kansainvälisen yhteisön ja eri maiden yhteistyön kautta.

Tässä Suomi on aktiivinen rauhanrakentaja ja sovittelija.

Terveisin Jari Leppä

 

Kike Elomaa (Perussuomalaiset)

Mikael L....pakolaistulva on ikuinen jos ongelmapesä kytee koko ajan eli rauha pitäisi palauttaa pikaisesti, se on selvää. Yhteinen päämäärä EU:n jäsenillä on pyrkiä edistämään rauhan syntymistä. Meillä on ulkoministeri Soini joka on pätevä neuvottelija. Mutta koska asiaan liittyvät USA, Venäjä..... koko lähi-itä ja raha sekä valta , homma on kinkkinen. Mutta vanha sanonta kuuluu että mahdoton on sana, joka tulee vain herrojen suusta. Maailmassa kaikki on mahdollista, jos sitä oikeasti halutaan, myös RAUHA.

Kike Elomaa

 

Jani Mäkelä (Perussuomalaiset)

Hei,

Kiitoksia kysymyksestä. Suomi toimii tässä kysymyksessä jo totutulla linjallaan, rauhaa edistäen ja humanitääristä apua antaen. 

Olen tyytyväinen Suomen toimintalinjaan; jokaisen on tehtävä osansa, mutta konfliktin ratkaiseminen on ensisijaisesti suurvaltojen vaikutusvallan alainen asia.

--

Ystävällisin terveisin,

Jani Mäkelä

Kansanedustaja (PerusS)

 

Sari Multala (Kokoomus)

Hei Mikael,

ja kiitos tärkeän asian esille nostamisesta.

Olen kanssasi samaa mieltä - sota ja inhimillinen katastrofi Syyriassa on saatava loppumaan! Me kaikki kansanedustajat yli puoluerajojen ja hallituksesta oppositioon olemme varmasti tästä asiasta yksimielisiä. Koko meidän suomalainen poliittinen ja hallinnollinen järjestelmä on varmasti tehnyt parhaansa sodan lopettamiseksi, mutta tilanne Syyriassa on kertakaikkisesti niin monimutkainen, että osapuolia ei olla saatu sitoutettua neuvotteluihin rauhasta. Tilannetta monimutkaistaa entisestään suurvaltojen läsnäolo ja eriävät intressit.

Itse olen kuitenkin henkilökohtaisesti yksityishenkilönä pyrkinyt tukemaan sodan uhreja, erityisesti lapsia. Olen SPR:n ja Unicefin kuukausilahjoittaja, ja toivon että avullani on osaltaan ollut merkitystä paikanpäällä. 

Kun sota saadaan toivottaesti pikaisesti loppumaan, on Suomen oltava tukemassa maan jälleenrakentamista sekä julkisin että yksityisin lahjoituksin.

Hyvää viikonloppua toivottaen,

Sari Multala

Kansanedustaja (kok.)

 

Ben Zyskowicz (Kokoomus)

Kiitos lähettämästänne viestistä ja siinä esittämistänne näkemyksistä. Suomi toimii eri tasoilla (mm. YK, EU) mahdollisuuksiensa mukaan kriisin lopettamiseksi. 

Ystävällisin terveisin ja hyvää kesää

Ben Zyskowicz

 

Pertti Salolainen (Kokoomus)

Hyvä Mikael, 

Suomen on autettava todellisessa hädässä olevia ja tuettava ihmisiä esimerkiksi avustusjärjestöjen kautta Syyriassa ja Turkissa.

Terveisin,

Pertti Salolainen

 

Eva Biaudet (Svenska folkpartiet)

Bästa Mikael Lönnroth,

Tack för din kontakt och för att du delade med dig av dina tankar. Jag håller med dig till fullo om att vi aktivt behöver jobba för att syrierna skall få bo i ett tryggt land där mänskliga rättigheter följs. Jag, liksom du, önskar att Finland skulle ta en aktiv roll i att försöka skapa goda förutsättningar för fred i Syrien.

Som oppositionspolitiker är det sällan lätt och ofta frustrerande att se på hur regeringen väljer att gå bärsärka när det kommer till Finlands utrikes- och flyktingpolitik. Trots detta har jag genomgående i mitt uppdrag som riksdagsledamot arbetat för främjandet av mänskliga rättigheter, för att höja biståndet och arbeta för fred. Som medlem av stora utskottet passar jag på att både utfråga och uppmärksamma statsminister Sipilä och utrikesminister Soini (de kommer regelbundet till utskottsmötena) om Finlands bistånd och Finlands del i EU:s insatser i aktiv fredsmedling och civil krishantering.

Jag fungerar också som ordförande för riksdagens grupp för mänskliga rättigheter, vars uppgift är att främja arbetet för mänskliga rättigheter samt diskutera och uppmärksamma aktuella teman som stöder riksdagsledamöterna i sitt jobb som beslutsfattare.

Svenska folkpartiet har likaså tagit avstånd från de massiva nedskärningarna i biståndsbudgeten (2015) som sänkte biståndet till skamlöst låga 0,35 procent av BNP. I Sfp:s skuggbudget reserverades 250 miljoner euro mer än regeringen för biståndet tryggar vi medborgarorganisationernas biståndsinsatser och bevarar Finlands andel av FN-biståndet till barn och kvinnor på nuvarande nivå.

Med vänliga hälsningar,

Eva Biaudet

 

Satu Hassi (Vihreät)

Kiitos tärkeästä kysymyksestä

Olisi todella tärkeää saada Syyrian sisällissota loppumaan, jotta se ei enää aiheuttaisi lisää inhimillistä kärsimystä. Suomella ei ole kuitenkaan suurta vaikutusvaltaa yhteenkään sodan osapuolista. Voimme vedota, ja voimme kukin omalta osaltamme pitää esillä siviilien kärsimyksiä, ja tällä tavoin painostaa sodan osapuolia. Oma käsitykseni on, että tärkeintä olisi saada Syyrian hallitus ja sitä tukeva Venäjä lopettamaan siviileihin kohdistuvat toimet, esimerkiksi sairaaloiden pommittaminen.

yst terv Satu Hassi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kansanedustajien kommenteista huolimatta: ei Suomi voi todellisuudessa mitenkään vaikuttaa sodan loppumiseen. Julistuksia voidaan tietysti antaa, mutta mitäpä ne auttavat. Asia on sodan osapuolten käsissä.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vaikka kansanedustajat sanoisivat mitä tahansa, niin ei sillä ole mitään merkitystä. Ei edes Suomen valtion toimilla. Asia on täysin suurvaltojen, etenkin Yhdysvaltojen ja Venäjän käsissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

USA auttaa kapinallisia ja Venäjä hallitusta, sodasta tulee pitkä ja tuhoisa ellei nämä kaksi maata sopuun pääse.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin se menee.
Kaikki kyllä paheksuvat syvästi. So so.
YK:lla ei ole palloja tehdä mitään, mikä ei varmaan ketään yllätä. Täysin turha laitos.

Toimituksen poiminnat