Ovatko valtion rajat kaiken A ja O?

Mielenkiintoisen Facebook-keskustelun (tervetuloa kaveriksi) sivuvaikutuksena keksin seuraavan minua askarruttavan hypoteettisen kysymyksen:

Alustus

Tietyllä maantieteellisesti rajatulla alueella, joka nykyisin on valtio, on jo tuhansia vuosia asunut ihmisiä. Tuhansia ja vielä satoja vuosia sitten alueella oli runsaasti metsiä, hedelmällistä maata ja puhdasta vettä, mutta luonnollisten (ja osittain myös ihmisten aikaansaamien) ympäristömuutosten seurauksena metsät ovat hävinneet, maaperä on muuttunut heikoksi ja veden saatavuus heikentynyt. Alueella ei myöskään ole muita arvokkaita luonnonvaroja, joita myymällä tai jalostamalla voitaisiin tuoda varallisuutta valtiolle ja sen kansalaisille.

Alueelle syntyvät ihmiset joutuvat siis elämään köyhinä ja nälkäisinä koska resursseja ei ole sen kummemmin perushyödykkeiden tuottamiseen kuin terveydenhoidon tai koulutuksen järjestämiseksi.

Kysymykset

1) Onko meillä muissa maissa elävillä ihmisillä jotain vastuuta myös tämän ”kurjan” maan kansalaisista vai onko vastuu vain sillä valtiolla itsellään? Jos tällaista vastuuta on, niin millä tavalla sitä voisi toteuttaa? 

2) Maapallon luonnonvarat jakaantuvat epätasaisesti. Joidenkin maiden alueella luonnonvaroja on yleelliseen elämään asti kun toisten maiden alueella luonnonvarat riittävät vain hädin tuskin ihmisten elossa pitämiseen. Pitäisikö ”kurjan” maan asukkaalla olla jonkinlainen oikeus myös luonnonvaroihin, jotka eivät satu olemaan hänen oman valtionsa rajojen sisäpuolella?

mikael
Sitoutumaton Sipoo

Pääosin symppistyyppi, joka pohtii paljon elämän tarkoitusta. Twitterissä @mlonnroth.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu